Ratificatie van CETA voorbarig

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, ChristenUnie (CU) i, gepubliceerd op woensdag 15 februari 2017.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) vindt de ratificatie vandaag in het Europees Parlement van het handelsverdrag CETA voorbarig. Van Dalen zei:

,,Tijdens de onderhandelingen over dit verdrag zijn er stappen vooruit gezet. Maar er blijven vraagtekens. Vooral bij de positie van buitenlandse bedrijven. Ik had graag een finale toets gezien door het Europees Gerechtshof. Vooral om de Europese burgers duidelijkheid te geven. Die stap is echter door het EP in november helaas tegen gehouden. Daarom kan ik niet voorstemmen.”

Canada is één van de belangrijkste handelspartners van Europa. Vooral handelsland Nederland voert voor miljarden in en uit. CETA verlaagt handelstarieven en probeert ook bij standaarden een slag te slaan. Peter van Dalen: ,,Ik ben een groot voorstander van vrije en eerlijke handel, zeker met vrienden als Canada. Toch moeten we ook belangrijke democratische principes niet vergeten. Volksvertegenwoordigers en overheden hebben beleidsvrijheid nodig.”

Arbitrage

De praktijk van schimmige ad hoc tribunalen waarin bedrijven overheden kunnen aanklagen wordt in CETA losgelaten. ,,Terecht”, aldus Van Dalen. ,,Maar deze ad hoc tribunalen zijn pas op het allerlaatste moment vervangen door een permanent arbitragehof. Dat klinkt al een stuk beter. Maar we kennen de details nog onvoldoende.”

Van Dalen wilde daarom, samen met collega-Europarlementariërs, de finale tekst van CETA, inclusief dat arbitragehof, toetsen aan het geldende Europese recht. Van Dalen: ,,Helaas is dit verzoek in november vorig jaar door een meerderheid in het EP verworpen. Dat is jammer en vooral onverstandig: CETA wordt door velen in twijfel getrokken en juist het weigeren van deze toets draagt daar aan bij.”

Van Dalen: ,,Ik wil in deze tijd, waarin de trans-Atlantische betrekkingen onder druk staan, niet tegen CETA stemmen. Maar omdat de toetsing van het verdrag bij het Europees Gerechtshof niet heeft plaatsgevonden, kan ik CETA niet steunen. Ik heb mij van stemming onthouden.”