Schuldencrisis Griekenland: EP-leden zeggen dat het is tijd voor actie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 14 februari 2017, 17:57.

Griekenland en zijn schuldenprobleem staan weer op de agenda. Een team van EU-ambtenaren en vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds i (IMF) zal naar Athene afreizen om te beoordelen of het land de meest recente hervormingen, een noodzakelijke stap voor de verdere internationale steun, heeft geïmplementeerd. Op dinsdag 14 februari bespraken de leden de situatie en riepen op tot dringende maatregelen ter verbetering van de situatie.

Tijdens het debat zei vicevoorzitter van de Europese Commissie i, Valdis Dombrovskis i, dat Griekenland belangrijke structurele veranderingen in alle sectoren van de economie heeft uitgevoerd en grote budgettaire inspanningen heeft gedaan. Hij voegde er echter aan toe: "Er is geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid."

Manolis Kefalogiannis (EVP, Griekenland) hield de huidige Griekse regering verantwoordelijk voor een groot deel van de huidige problemen van het land: "Het is belangrijk dat ons land eindelijk uit de crisis geraakt en zich op Europa oriënteert. Wat we nodig hebben is de investeringen weer op gang te krijgen. "

Reagerend op Dombrovskis beweringen, vroeg Udo Bullmann (S&D, Duitsland) zich af: "als we op de goede weg zijn, waarom zeggen lidstaten dat dat zij zich zorgen maken over Griekenland?" Hij wees er ook op dat de situatie penibeler is geworden met de aanwezigheid van vluchtelingen in Griekenland.

"Jongeren zijn werkloos, kleine en middelgrote ondernemingen moesten sluiten en er zijn wilde bezuinigingen op de pensioenen geweest. De uitvoering van deze maatregelen heeft Griekenland veranderd in een enorme begraafplaats," zei Notis Marias (ECR, Griekenland). Hij had ook kritiek op Eurozone i leider Jeroen Dijsselbloem i om "niet naar het Parlement durven te komen".

Sylvie Goulard (ALDE, Frankrijk) zette vraagtekens bij de rol van het IMF en de vraag of de betrokkenheid binnen de eurozone nog nodig was: "Na jaren van debat, zijn we nog steeds bezig met crisisbeheer [...] met een grote grijze wolk boven ons hoofd.”

Dimitris Papadimoulis (GUE/NGL, Griekenland) zei: "Cijfers van Eurostat tonen aan dat Griekenland terugkeert naar groei en aan de doelstellingen heeft voldaan. We hebben een primair overschot dat vier keer groter is dan overeengekomen en voor 2016, ondanks de prognoses van het IMF, hebben we enige groei."

"Het land kan zijn moeilijkheden overwinnen", zei Sven Giegold (GROENEN/EVA, Duitsland). Hij merkte echter op: "Het beleid [in Griekenland] worden uitgevoerd, tegen een achtergrond van de politiek in andere lidstaten."

William Dartmouth (EFDD, Verenigd Koninkrijk) zei: "De ongemakkelijke waarheid is dat Griekenland geheel onmachtig is zijn schulden te betalen. [...] Je kunt deze doornenkrans niet op de Grieken duwen, u zult ze niet kruisigen op het kruis van de euro."

Barbara Kappel (ENF, Oostenrijk) zei: "Ik denk dat de mening van de Duitse minister van Financiën dat het IMF betrokken moet blijven, de juiste beoordeling is."

Het niet-fractiegebonden Grieks lid Georgios Epitideios vroeg: "Hoe kan deze Unie een toekomst hebben als haar leiders samenwerkten met de IMF-leninghaaien en aan een trots volk nieuwe onaanvaardbare maatregelen oplegt die op genocide neerkomen."

Achtergrond

Het IMF en de EU-landen i zijn het oneens over het beleid dat de Griekse regering moet implementeren om uit de economische malaise te komen en ook over de vraag of het schuldverlichting nodig heeft, wat het IMF wil.

Griekenland heeft genoeg geld om zichzelf te financieren tot juli, wanneer het land een aflossing van €7 miljard moet doen.

Ondertussen heeft de financiële crisis zijn tol geëist in het land De Griekse overheidsschuld steeg van 109,4% van het bruto binnenlands product in 2008 tot 179,7% in 2014 en bedraagt momenteel 177,4%.

De werkloosheid is ook hoog: van bijna 8% in 2008 naar 27,5% in 2013, naar 24,9% in 2015.

Deze week gaan vertegenwoordigers van het IMF en de EU naar Athene voor een herziening van het beleid van het Griekse bailout-programma. De ministers van financiën van de eurozone komen op 20 februari bijeen in Brussel.

REF. : 20170213STO62292