Alexander Van der Bellen: "De Europese gedachte is de moeite waard"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 14 februari 2017, 15:06.

De Oostenrijkse president, Alexander Van der Bellen, hield een gepassioneerde toespraak ten gunste van de EU i in het Europees Parlement i en zei dat de uitdagingen waar Europa voor staat, alleen samen kunnen worden aangepakt. Van der Bellen sprak op 14 februari de leden toe als onderdeel van zijn eerste officiële buitenlandse reis. Tijdens zijn toespraak zei hij: "De Europese gedachte is geweldig. Het is uniek. Het is compleet de moeite waard. "

EP-voorzitter i Antonio Tajani i zei toen hij Van der Bellen welkom heette: “Twintig jaar na toetreding tot de EU, ligt Oostenrijk in het hart van Europa, met een succesvolle economie in het centrum van de interne markt."

In zijn toespraak waarschuwde Van der Bellen over de gevolgen van het groeiend nationalisme en populisme. "Geen enkel probleem zal worden opgelost door het schaden van de menselijke waardigheid, verwerpen van alles wat anders is, beperken van grondrechten, de bouw van nieuwe muren en nationalisme. Zo zullen we alleen nieuwe problemen creëren.”

Van der Bellen benadrukte ook de waarde van het Europees project: "De Europese vrede is een prestatie van onze beschaving waar we trots op mogen zijn en wat niet mag worden onderschat. Op basis van deze vrede kunnen we een bloei en groei bereiken, die landen die enkel op zichzelf handelen, niet kunnen bereiken".

Van der Bellen benadrukte de noodzaak om samen te werken met het oog op het maken van een beter Europa: "Ik geloof in een Europa dat met zijn op wetgeving gebaseerde waardesysteem, nog steeds een voorbeeld kan zijn voor de hele wereld."

Hij wees er ook op dat hij pro-Europese krachten wil aanmoedigen: "Het is mogelijk om de verkiezingen te winnen terwijl je duidelijk voorstander bent van de EU."

Over Alexander Van der Bellen

Alexander Van der Bellen is geboren in Wenen in 1944. Zijn moeder was Estse en zijn vader een Rus van Nederlandse afkomst. Nadat zij de Sovjet-Unie ontvluchtten, vond zijn familie een nieuw thuis in Oostenrijk. Van der Bellen was hoogleraar economie aan de Universiteit van Wenen voordat hij de nationale politiek in ging. Hij was parlementslid in het Oostenrijkse parlement van 1994 tot 2012 en was leider van de Groenen van 1997 tot 2008.

Hij werd als president van Oostenrijk gekozen op 4 december 2016. Als onafhankelijk kandidaat, won hij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen tegen Norbert Hofer, een lid van de FPÖ-partij. Van der Bellen trad aan op 26 januari.

REF. : 20170213STO62291