EP deze week: schonere auto's, Mario Draghi, Schengen, belastingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 6 februari 2017, 12:00.

Deze week stemmen de leden van de commissie Interne markt over nieuwe regels voor het milieu en het onafhankelijker maken van veiligheidstesten van nieuwe auto's. De commissie Economische en monetaire zaken bespreekt de laatste economische en monetaire ontwikkelingen met ECB-President Mario Draghi i. De commissie Burgerlijke vrijheden debatteert met de Commissie over de verlenging van tijdelijke controles aan de binnengrenzen tussen een aantal Europese landen i.

De President van de Europese Centrale Bank i, Mario Draghi, verschijnt maandag voor de commissie Economische en monetaire zaken voor een debat over de huidige economische en monetaire ontwikkelingen.

Op donderdag zullen de leden van de Commissie Interne markt te stemmen over nieuwe regels voor het milieu en het onafhankelijker maken van veiligheidstesten van nieuwe auto's. De voorgestelde wetgeving verbetert toezicht op de testen die al worden gebruikt, stelt de Commissie in staat om ter plekke controles uit te voeren en voertuigen terug te roepen.

Als antwoord op de groeiende migratiestromen werden in mei 2016 controles aan de binnengrenzen in sommige Europese landen voor het eerst opnieuw ingevoerd. Een voorstel voor nog eens drie maanden verlenging van de tijdelijke controles aan de binnengrenzen in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Zweden en Noorwegen worden op donderdag besproken door de commissie Burgerlijke vrijheden.

Deze week zal de onderzoekscommissie het witwassen van geld, belastingontduiking en -ontwijking bespreken, wat er gedaan kan worden om de oprichting van geheime offshore financiële constructies te voorkomen. De bijeenkomst op donderdag wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van banken, accountants, advocaten en journalisten van het International Consortium of Investigative Journalists.

Verder bereiden de fracties de plenaire vergadering van volgende week, waarin de leden zullen stemmen over de ratificatie van de EU-Canada handelsovereenkomst CETA ende Oostenrijkse President Alexander Van der Bellen zullen ontmoeten.

REF. : 20170203STO61014