Kamerleden verzamelen informatie over Brexit in Londen
Wat zijn de gevolgen voor Nederland van de Brexit, het Britse uittreden uit de Europese Unie i? De commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer wil dit in beeld krijgen. Daarom gaat een delegatie op maandag 6 februari 2017 op bezoek in Londen. Op het programma staan onder meer gesprekken met vertegenwoordigers van internationale denktanks, met Britse parlementariërs en met de speciale staatssecretaris voor de Brexit, David Jones.
Onderhandelingen over Brexit
De Kamerleden van de commissie voor Europese Zaken zullen in Londen ook spreken met vertegenwoordigers van de 'City', het financiële hart van Londen. In de gesprekken wordt vooruitgekeken op de aangekondigde onderhandelingen over de Brexit en de gevolgen hiervan voor Groot-Brittannië, Nederland en Europa als geheel.
Delegatie
De volgende Kamerleden nemen deel aan het werkbezoek op maandag 6 februari:
-
-Anne Mulder i (VVD i, delegatieleider)
-
-Ronald Vuijk i (VVD)
-
-
-
-
-
-
Nederlandse belangen
De commissie voor Europese Zaken wil bekijken hoe de Nederlandse belangen beschermd kunnen worden bij een Brexit en hoe de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk eruit zou moeten zien. Tweede Kamerleden Marit Maij (PvdA) en Pieter Omtzigt (CDA) zijn door de commissie als rapporteurs aangesteld om de gevolgen van de Brexit voor Nederland te onderzoeken. Op woensdag 1 februari 2017 organiseerde de commissie al een rondetafelgesprek over de Brexit, met deskundigen en betrokkenen. De rapporteurs betrekken de inzichten uit rondetafelgesprek en het werkbezoek bij hun nog op te stellen rapport over de Brexit.
Reacties uit de samenleving
Om hun onderzoek te kunnen uitvoeren hebben de rapporteurs eind 2016 een oproep gedaan voor reacties uit de samenleving: van burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en instellingen in Nederland én in het Verenigd Koninkrijk. Ook wetenschappers werden van harte uitgenodigd om hun inzichten over de verwachte gevolgen van de Brexit voor de interne markt en het buitenlands beleid met de Kamer te delen. Op basis van de ontvangen reacties nodigde de commissie voor Europese Zaken een aantal personen en organisaties uit om deel te nemen aan het rondetafelgesprek op woensdag 1 februari.