Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor Nederland?

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op maandag 30 januari 2017.

Wat zijn de gevolgen voor Nederland van de Brexit, het Britse uittreden uit de Europese Unie i? De commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer wil dit in beeld krijgen. Daarom organiseert zij op woensdag 1 februari 2017 van 15.00 tot 18.30 uur een rondetafelgesprek met deskundigen en betrokkenen.

Live volgen

Het rondetafelgesprek is in de Thorbeckezaal. U kunt via deze website live meekijken of meeluisteren. Of download de app Debat Direct.

Het rondetafelgesprek over de Brexit is onderverdeeld in drie blokken:

Blok 1 - 15.00-16.00 uur: economie en werkgelegenheid

Blok 2 - 16.10-17.10 uur: wetenschap

Blok 3 - 17.20-18.30 uur: positie van Nederlanders in relatie tot het Verenigd Koninkrijk

Nederlandse belangen

Met het rondetafelgesprek wil de commissie voor Europese Zaken bekijken hoe de Nederlandse belangen beschermd kunnen worden bij een Brexit en hoe de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk eruit zou moeten zien. Tweede Kamerleden Marit Maij i (PvdA) en Pieter Omtzigt i (CDA) bereiden het rondetafelgesprek voor. Zij zijn door de commissie als rapporteurs aangesteld om de gevolgen van de Brexit voor Nederland te onderzoeken. De rapporteurs zullen de inzichten uit het rondetafelgesprek betrekken bij hun nog op te stellen rapport over de Brexit.

Reacties uit de samenleving

Om hun onderzoek te kunnen uitvoeren hebben de rapporteurs eind 2016 een oproep gedaan voor reacties uit de samenleving: van burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en instellingen in Nederland én in het Verenigd Koninkrijk. Ook wetenschappers werden van harte uitgenodigd om hun inzichten over de verwachte gevolgen van de Brexit voor de interne markt en het buitenlands beleid met de Kamer te delen. Op basis van de ontvangen reacties heeft de commissie voor Europese Zaken een aantal personen en organisaties uitnodigd om deel te nemen aan het rondetafelgesprek.

Rondetafelgesprek

Regelmatig organiseren Kamercommissies een rondetafelgesprek over onderwerpen die op hun terrein liggen. Zo krijgen Kamerleden van verschillende kanten informatie en adviezen over de plannen en standpunten van het kabinet. Een bijkomend voordeel is dat de deskundigen niet met alle Kamerleden afzonderlijk een gesprek hoeven te voeren.