Maltese EP-leden over hun verwachtingen van het Maltees voorzitterschap van de Raad

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 3 januari 2017, 10:00.

Malta heeft het roulerend Voorzitterschap van de Raad i van de EU i overgenomen van Slowakije. Dit betekent dat voor de komende zes maanden de kleine eilandstaat een belangrijke rol speelt bij het vaststellen van de agenda, het vinden van compromissen en het aanpakken van een reeks uitdagingen, zoals de vluchtelingencrisis en de verwachte start van de Brexit-onderhandelingen. We vroegen Maltese EP-leden i naar hun hoop en verwachtingen voor dit eerste Voorzitterschap van hun land.

David Casa i (EVP i): Malta's Voorzitterschap komt op een cruciaal moment waarop de EU zal worden geconfronteerd met een aantal uitdagingen: er zijn belangrijke verkiezingen in Frankrijk en Nederland. Verder zal het Verenigd Koninkrijk naar verwachting artikel 50 in werking stellen. Brexit is ongetwijfeld een ongekende uitdaging: de afhandeling van deze complexe onderhandelingen zullen de EU de komende decennia vormgeven.

Veiligheid en migratie moeten ook bovenaan de agenda van de EU blijven staan. Ik hoop en verwacht dat er meer aandacht zal komen voor de algemene situatie in het Middellandse Zeegebied aangezien de algemene veiligheid en de illegale migratieroutes een enorme uitdaging blijven die resoluut moeten worden aangepakt.

Groei en banen blijven een dwingende prioriteit voor de EU als geheel. Terwijl de werkloosheid in de EU in de afgelopen drie jaar is afgenomen, blijven de verschillen in werkloosheidscijfers tussen regio's hoog.

Roberta Metsola (EVP): Het Maltees Voorzitterschap is iets waar we als natie hard voor hebben gewerkt en het zal een zeer trots moment zijn voor Malta en Gozo.

Als EP-lid en als Maltees wil ik dat het Voorzitterschap het best mogelijke resultaat boekt voor Europa en voor Malta. In de komende maanden, misschien wel meer dan ooit, moeten we de EU dichter bij de burgers brengen en opnieuw bevestigen waarom we Europa en de waarden die ons zo dierbaar zijn, nodig hebben.

Europa heeft behoefte aan mensen die zich hier hard voor maken en ik hoop dat het Maltees Voorzitterschap dat zal doen.

Therese Comodini Cachia i (EVP): De grootste uitdaging die de EU moet aanpakken, is het waarborgen van betrokkenheid van de burger in EU-aangelegenheden evenals het werk van de instellingen relevanter maken voor de problemen die onze burgers ondervinden. Ik zeg dit zonder de uitdagingen van de Brexit en de verkiezing van Trump te onderschatten.

Ik wil zien dat het Maltees Voorzitterschap een rol speelt en vooruitgang boekt bij de dossiers die betrekking hebben op de digitale interne markt. Het bereiken van een overeenkomst op dit punt toont dat de EU een wetgevend kader en de infrastructuur heeft om van digitale mogelijkheden een realiteit te maken: dat is een noodzakelijke politieke visie voor onze burgers.

Alfred Sant i (S&D): De grootste uitdaging is ervoor te zorgen dat duidelijke communicatielijnen in goed vertrouwen tussen de lidstaten en het Verenigd Koninkrijk worden gehandhaafd wanneer de Brexit-onderhandelingen van start gaan. De EU, net als de rest van de wereld, zal met ongekende onzekerheid moeten leren omgaan

Malta zal competent moeten omgaan met de administratieve en politieke moeilijkheden die zich zullen voordoen. Ik ben ervan overtuigd dat dit zal worden bereikt. Het liefst zou ik voortgang op het gebied van immigratie en mediterraan beleid zien.

Miriam Dalli i (S&D): De grootste uitdagingen zijn de laatste politieke ontwikkelingen in Europa, met inbegrip van de Brexit en de verkiezingen in EU-landen i die de dynamiek van de EU kunnen kan veranderen. Prioriteiten tijdens het Voorzitterschap zijn zeker ook de Voortgang van het Europese immigratiebeleid. We hebben een asielstelsel nodig dat solidariteit en waardigheid bij hervestiging verzekert. Andere prioriteiten zijn de circulaire economie, uitstoot, roaming en Wi-Fi toegang en beleid op het gebied van vloeibaar aardgas.

Marlene Mizzi i (S&D): De eerste keer is het Voorzitterschap altijd een uitdaging voor kleinere landen en een Voorzitterschap in zo'n turbulente tijd zal het werk moeilijker maken. De komende zes maanden moeten de burgers in het hart van de EU-agenda worden geplaatst. Europa moet beginnen te luisteren naar de mensen en reageren op hun zorgen en hoop. Ik hoop dat we tijdens het Voorzitterschap vooruitgang boeken op belangrijke gebieden zoals migratie, de digitale interne markt, veiligheid en sociale integratie.

REF. : 20161207STO54929

Bijgewerkt op: ( 20-12-2016 - 17:20)