Debat over juridische bijlage Oekraïneverdrag

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op maandag 19 december 2016.

Wordt recht gedaan aan het 'nee' in het Oekraïnereferendum? Die vraag staat op dinsdag 20 december 2016 vanaf ongeveer 19.30 uur centraal in een debat over de uitkomsten van de Europese top van 15 en 16 december in Brussel. Daar sprak premier Rutte met zijn Europese collega's over een juridische bijlage bij het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Hiermee wil hij tegemoetkomen aan de Nederlandse nee-stem in het Oekraïnereferendum.

Live volgen

Het debat is in de plenaire zaal. U kunt via deze website live meekijken of meeluisteren. Of download de app Debat Direct.

Nee-stem in referendum

Een meerderheid van 61% stemde bij het raadgevend referendum tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. De regering ging na deze uitslag op zoek naar een manier om recht te doen aan de referendumuitslag, zonder dat het complete Oekraïneverdrag in de prullenbak zou verdwijnen. In een debat op dinsdag 8 november kreeg de regering mandaat van de Kamer om in Brussel op zoek te gaan naar een ‘juridisch bindende oplossing’.

Voor bijlage is wetsvoorstel nodig

Tijdens de Europese top van donderdag 15 en vrijdag 16 december kreeg premier Rutte de steun van de EU-lidstaten voor een juridische bijlage bij het Oekraïneverdrag. Hierin staat dat het verdrag niet automatisch zal leiden tot een EU-lidmaatschap van Oekraïne en dat het niks zegt over financiële en militaire samenwerking met het buurland van Rusland. In het debat op 20 december krijgen de Kamerfracties de kans om te reageren op het voorstel van de minister-president. Hoe dan ook moet de bijlage, in de vorm van een wetsvoorstel, nog worden goedgekeurd door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer.

Europese top

Naast de juridische bijlage bij het Oekraïneverdrag spraken de Europese regeringsleiders tijdens de Europese top in Brussel ook over andere onderwerpen. Te denken valt aan migratie, veiligheid en de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de Brexit. Ook over deze onderwerpen kunnen de Kamerleden vragen stellen aan premier Rutte tijdens het debat op 20 december.