Sacharovprijs uitgereikt aan Jezidi-activisten

dinsdag 13 december 2016

DEN HAAG (PDC i) - De Irakese IS-overlevenden en Jezidi-activisten Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar hebben vandaag in het Europees Parlement i de Sacharovprijs 2016 ontvangen. De mensenrechtenprijs wordt jaarlijks door het Europees Parlement uitgereikt. Aan de prijs is 50.000 euro verbonden.

Nadia Murad Basee Taha en Lamiya Aji Bashar zijn afkomstig uit Kocho, één van de dorpen in de buurt van Sinjar, in Irak. In augustus 2014 werden alle mannen in het dorp door IS vermoord. De jonge vrouwen werden ontvoerd door IS en gedwongen tot seksuele slavernij. Murad wist in november 2014 te ontsnappen en Aji Bashar in april 2016. Sindsdien zetten ze zich in om slachtoffers van seksueel geweld door IS en de positie van de vervolgde Jezidi-minderheid onder de aandacht te brengen.

Na de ceremonie gaf EP-voorzitter Martin Schulz i samen met Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar een persconferentie. 'Nadia en Lamya, jullie strijd is onze strijd en ik ben er trots op jullie vandaag namens het Europees Parlement met deze prijs te eren,' aldus Schulz.

Bron: Europees Parlement