Europese Commissie en Canadese regering organiseren samen besprekingen over multilateraal investeringsgerecht

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 13 december 2016.

De Europese Commissie i komt haar belofte na om zich in te zetten voor de oprichting van een permanent multilateraal investeringsgerecht voor de beslechting van investeringsgeschillen.

Vandaag en morgen organiseren de Europese Commissie en de Canadese regering in Genève de eerste verkennende gesprekken met regeringsvertegenwoordigers uit de hele wereld over de oprichting van een multilateraal investeringsgerecht. Het is de eerste intergouvernementele vergadering over dit initiatief sinds de Commissie het in mei 2015 voor het eerst heeft voorgesteld.

Het uiteindelijke doel is de oprichting van één permanente instelling die uitspraak doet over investeringsgeschillen, en aldus af te stappen van het ad-hocstelsel van beslechting van geschillen tussen investeerders en staten (ISDS) dat thans deel uitmaakt van ongeveer 3 200 investeringsbeschermingsovereenkomsten - 1 400 daarvan met lidstaten van de EU. Die toekomstige instelling zou openstaan voor toetreding van alle belangstellende landen en zou uitspraak doen over geschillen op grond van zowel toekomstige als bestaande investeringsbeschermingsovereenkomsten. Voor overeenkomsten van de EU zou zij ook in de plaats komen van de bilaterale investeringsgerechten waarin overeenkomsten van de EU met haar vrijhandelspartners voorzien.

De besprekingen die vandaag en morgen worden gehouden zijn de eerste in een reeks vergaderingen die in het komende jaar zullen plaatsvinden om vooruitgang te boeken rond dit belangrijke initiatief.

Commissaris voor Handel Cecilia Malmström i en de Canadese minister voor Internationale Handel Chrystia Freeland willen het initiatief voor een multilateraal investeringsgerecht op 20 januari 2017 ook met andere ministers voor handel bespreken in de marge van het World Economic Forum in Davos.

Achtergrond

De oprichting van een multilateraal investeringsgerecht is een integrerend onderdeel van de in 2015 voorgestelde handels- en investeringsstrategie van de EU, Handel voor iedereen. Die houdt in dat tegelijkertijd wordt onderhandeld over een stelsel met gerechtelijk karakter voor de beslechting van investeringsgeschillen in handels- en investeringsbeschermingsovereenkomsten van de EU, het "stelsel van investeringsgerechten", met een gerecht van eerste aanleg en een hof van beroep bestaande uit door de partijen bij de overeenkomst aangewezen rechters. In een tweede fase moet samen met andere landen een begin worden gemaakt met het werk aan een permanent multilateraal investeringsgerecht dat moet optreden als een wereldwijd gerecht voor investeringsgeschillen.

Zowel in de met Canada gesloten Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) als in de handelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam wordt verwezen naar de oprichting van een multilateraal investeringsgerecht. De EU neemt een dergelijke vermelding op in al haar onderhandelingen inzake investeringen.

De Commissie verricht momenteel een effectbeoordeling van de mogelijke oprichting van een multilateraal investeringsgerecht. Voor het eind van het jaar wordt begonnen met een 12 weken durende online openbare raadpleging, en in februari 2017 is in Brussel een bijeenkomst van belanghebbenden gepland.

Meer informatie

Vragen en antwoorden over het toekomstige multilaterale investeringsgerecht

Aanvankelijke effectbeoordeling van de oprichting van een multilateraal investeringsgerecht

Raadplegingsstrategie voor de effectbeoordeling

Meer informatie over het investeringsbeleid van de EU

IP/16/4349

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail