Democratic Republic of the Congo (DRC): EU adopts sanctions against 7 individuals responsible for violence

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 12 december 2016.

De Raad i heeft 7 personen die leidinggevende posities in de commandostructuur van de geweldplegers bekleden, met onmiddellijke ingang reisbeperkingen opgelegd en hun tegoeden bevroren. De ministers van Buitenlandse Zaken, in het kader van de Raad van de Europese Unie bijeen, hebben gesproken over de recente ontwikkelingen in het land. Zij hebben een verklaring aangenomen over de situatie in de DRC.

Verklaring van de EU i over de situatie in de Democratische Republiek Congo

"De Europese Unie en haar lidstaten zijn ernstig bezorgd over de politieke situatie in de Democratische Republiek Congo (DRC). 19 december, de datum waarop de ambtstermijn van president Kabila volgens de grondwet verstrijkt, blijft een dag vol onzekerheden en risico's in het licht van de recente voorvallen van repressie en schending van de grondrechten. Een nieuwe regering na deze datum zal haar legitimiteit moeten funderen op een welomschreven en inclusief politiek kader, anders zullen er gevolgen zijn voor de betrekkingen met de Europese Unie.

Er zijn inspanningen geleverd om de standpunten dichter bij elkaar te brengen en tot een inclusief akkoord te komen over een transitie die het land zo spoedig mogelijk naar vreedzame en geloofwaardige verkiezingen moet leiden, overeenkomstig de grondwet van de DRC en Resolutie 2277 (2016) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties i.

De Europese Unie verleent haar steun aan deze initiatieven, met name aan de actuele bemiddeling door de katholieke bisschoppen van de DRC. Zij verzoekt alle politieke actoren, zowel in de regering als in de oppositie, gevolg te geven aan hun oproep tot verantwoordelijkheid en goede wil, en deze bemiddeling ten volle te benutten. De EU is ingenomen met de constructieve rol die de regionale organisaties en de landen in de regio op zich hebben genomen om een vreedzame oplossing te vinden, met name Angola en de Republiek Congo.

Met het oog op de datum van 19 december verzoekt de Europese Unie de Congolezen derhalve blijk te geven van terughoudendheid en te kiezen voor de weg van de dialoog door af te zien van elke vorm van geweld.

Het geweld van 19 en 20 september in Kinshasa, dat heeft geleid tot de dood van ten minste 50 personen en wordt bevestigd door verschillende waarnemers, zoals het gezamenlijke mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties i, vormt een ernstige schending van de mensenrechten en fundamentele vrijheden. De Europese Unie heeft in de Raadsconclusies van 23 mei en 17 oktober aangekondigd beperkende maatregelen te zullen instellen tegen de verantwoordelijken voor zulke schendingen en tegen degenen die een vreedzame en breed gedragen oplossing van de crisis in de DRC in de weg zouden staan.

De Raad van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie heeft vandaag dan ook het besluit genomen om beperkende maatregelen op te leggen aan 7 personen met leidinggevende functies in de commandostructuur van de Congolese veiligheidstroepen die zich aan buitensporig geweld schuldig hebben gemaakt.

De Europese Unie roept de regering van de DRC op haar samenwerking te verlenen aan een transparant en onafhankelijk onderzoek dat ten doel heeft de verantwoordelijken voor het geweld voor de rechter te brengen. Zij vraagt voorts dat de grondrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vereniging en de persvrijheid, ten volle worden geëerbiedigd.

De Europese Unie zal de cruciale politieke ontwikkelingen die de DRC in de komende weken zal beleven, met meer dan gewone aandacht volgen. In dat verband kunnen extra beperkende maatregelen worden overwogen wanneer het politieke proces wordt belemmerd of er opnieuw geweld wordt gepleegd. "

* * *

Tot de personen tegen wie een reisverbod is ingesteld en wier tegoeden zijn bevroren, behoren:

4 leden van de Republikeinse Garde, het leger en de politie van de DRC die hebben deelgenomen aan het plannen, leiden of uitvoeren van handelingen in de DRC die ernstige schendingen van de mensenrechten vormen;

3 hooggeplaatste functionarissen en invloedrijke personen die in de weg staan aan een breed gedragen, vreedzame oplossing voor de crisis die verband houdt met het houden van verkiezingen in de DRC, omdat zij zich onder meer schuldig maken aan gewelddaden, onderdrukking, het aanzetten tot geweld, of andere handelingen die de rechtsstaat ondermijnen;

De namen van de betrokken personen en de redenen voor plaatsing op de lijst staan in het Publicatieblad van 12 december 2016. De beperkende maatregelen worden onmiddellijk van kracht.

Official Journal of 12 December 2016

Conclusies van de Raad over de Democratische Republiek Congo

Aanneming van beperkende maatregelen ("sancties") van de EU