Declaration by the High Representative Federica Mogherini on behalf of the European Union on Human Rights Day, 10 December 2016

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 9 december 2016.

Video op de dag van de mensenrechten, 10 december 2016

28/11/2016

De EU komt op voor de mensenrechten - video gemaakt ter gelegenheid van de VN-dag van de mensenrechten, 10 december 2016

Op 10 december vieren de Europese Unie en haar lidstaten de Dag van de mensenrechten. Aangezien ongelijkheid en schendingen van de mensenrechten in de wereld steeds grotere uitdagingen vormen en conflicten in landen zoals Syrië voortduren, is het des te belangrijker dat we onze inspanningen verdubbelen om de rechten van alle mensen te verdedigen. Daarom sluiten we ons dit jaar aan bij de oproep van de Verenigde Naties i om op te komen voor de rechten van eenieder.

Ieder van ons heeft de individuele verantwoordelijkheid om voor die rechten op te komen. We kunnen inspiratie putten uit mensenrechtenverdedigers, die moedig het hoofd bieden aan de toenemende druk en bedreigingen in veel landen. De Europese Unie is vastbesloten hen te beschermen, en ruimte voor het maatschappelijk middenveld te bevorderen. EU-ambtenaren op alle niveaus doen dit door mensenrechtenverdedigers te ontmoeten, hun rechtszaken te volgen, hen in gevangenschap te bezoeken en hun zaak bij regeringen aan de orde te stellen. In 2016 heeft de EU via het noodfonds van het EIDHR ook financiële steun verleend aan meer dan 250 mensenrechtenverdedigers en hun families die door hun dagelijks werk gevaar lopen.

Individueel optreden is cruciaal, maar de Europese Unie in haar geheel zal een leidende rol blijven spelen bij het bevorderen van een op regels gebaseerde wereldorde waarin het eerbiedigen van de rechten van de mens centraal staat. De speciale vertegenwoordiger voor de mensenrechten van de EU, Stavros Lambrinidis i, houdt zich actief bezig met meer zichtbaarheid te geven aan het mensenrechtenbeleid van de EU in de wereld. Ondertussen blijven de EU-delegaties zich onvermoeibaar inzetten voor de verdediging van de mensenrechten in hun gastlanden. De EU blijft een krachtig pleitbezorger van de mensenrechten in multilaterale fora en verleent haar volledige steun aan het VN-mensenrechtenbestel, dat cruciaal is voor de bescherming van de universele rechten van de mens en het toezicht op de naleving ervan.

Het komende jaar zal de EU de nieuwe integrale strategie voor het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU blijven volgen, waarmee in juni 2016 is gestart en waarin we ons ertoe verbinden de eerbiediging van mensenrechten binnen en buiten de EU te bevorderen. Daartoe behoort het waarborgen van het hoogste niveau van bescherming van mensenrechten voor migranten en vluchtelingen bij alle EU-acties inzake migratie en ontwikkeling. We zullen ook de vorderingen met ons ambitieuze actieplan inzake mensenrechten en democratie voor 2015-2019 beoordelen. Voorts zullen we onze belofte hernieuwen foltering en mishandeling te bestrijden en de rechten van het kind te beschermen, door onze EU-richtsnoeren opnieuw te bezien en de impact van ons beleid op deze kwesties verder te versterken.

Vandaag en iedere dag dit jaar zal de EU opkomen voor de mensenrechten in de wereld en zal zij haar volledige steun verlenen aan eenieder die hetzelfde doet.