Syrische Witte Helmen: "No-fly zone en humanitaire corridors nodig"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 7 december 2016, 15:12.

Vrijwilligers van de Syrische Civiele Bescherming, beter bekend als de Witte Helmen, riskeren dagelijks hun leven met hun werk als belangrijkste reddingsgroep in Oost-Aleppo. De voornaamste verbindingsofficier, Abdulrahman Al-Mawwas, sprak op 5 december met de commissies Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Hij zei de huidige situatie in Aleppo af te keuren en riep op tot een no-fly zone en humanitaire corridors om een grootschalige humanitaire ramp te voorkomen.

EP-lid Charles Tannock i (VK ECR i) wees tijdens de bijeenkomst op de "verschrikkelijke situatie" waaronder de Witte Helmen werken en hoe bijna 150 vrijwilligers alleen al in de regio Aleppo zijn gedood. Tijdens de bijeenkomst kwam het nieuws dat Rusland en China een resolutie van de VN-Veiligheidsraad met als eis een zevendaagse wapenstilstand in Aleppo, hadden geblokkeerd.

Na de bijeenkomst vertelde Al-Mawwas, ons dat: "De gehele situatie ons helaas tegenwerkt: het aantal luchtaanvallen, een gebrek aan steun, hulp en apparatuur, en de angst doelwit te zijn tijdens de dienst. Echter, ons doel is altijd geweest om zo snel mogelijk een zo groot mogelijk aantal levens te redden."

Al-Mawwas noemde de belegering van Aleppo een "oorlogsmisdaad" en eiste dat er onmiddellijk een humanitaire corridor komt. Het Assad-regime heeft echter elke vorm van een staakt-het-vuren afgewezen die niet het vertrek van alle rebellen uit het oostelijke deel van de stad inhoudt.

In een resolutie i van 24 november dringt het EP er bij alle partijen in het conflict op aan om de toegang voor humanitaire hulp in het hele land te waarborgen en om bombardementen en willekeurige aanvallen op burgers en civiele voorzieningen onmiddellijk te staken.

REF. : 20161202STO54435