EU-Cuba: Council opens new chapter in relations

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 6 december 2016.

Op 6 december 2016 heeft de Raad besloten tot ondertekening van een overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking tussen de EU en Cuba. Ook besloot hij dat delen van de overeenkomst voorlopig zullen worden toegepast. De overeenkomst zal ter goedkeuring worden toegezonden aan het Europees Parlement, met het oog op de sluiting ervan. De ondertekening vindt plaats op 12 december 2016 om 9.30 uur, door hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Federica Mogherini i, de EU-ministers van Buitenlandse Zaken en de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez Parrilla.

Hoge EU-vertegenwoordiger Federica Mogherini verklaarde: "We staan werkelijk op een keerpunt in de betrekkingen tussen de EU en Cuba. Samen gaan we in de richting van een nauwer en constructiever partnerschap, dat de sterke historische, economische en culturele banden weerspiegelt die Europa en Cuba verenigen. Via de nieuwe overeenkomst kan de EU de economische en sociale modernisering in Cuba ondersteunen, en ik kijk uit naar verdere verdieping van onze bilaterale betrekkingen.”

De overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking is het allereerste akkoord tussen de EU en Cuba, en zal het nieuwe wettelijk kader vormen voor de betrekkingen tussen beide partijen. Die zullen in het teken staan van meer politieke dialoog, betere bilaterale samenwerking en de ontwikkeling van gezamenlijke actie in multilaterale fora.

Doel van de overeenkomst is de ondersteuning van het overgangsproces waarin de Cubaanse economie en samenleving zich bevinden. Dialoog en samenwerking worden gestimuleerd, om duurzame ontwikkeling, de democratie en de mensenrechten te bevorderen, en om gezamenlijke oplossingen te vinden voor mondiale uitdagingen.

De overeenkomst omvat 3 hoofdstukken: politieke dialoog;samenwerking en sectoraal beleid;handel en samenwerking.

Op 10 februari 2014 nam de Raad Buitenlandse Zaken onderhandelingsrichtsnoeren aan. De onderhandelingen gingen in april 2014 van start en werden in maart 2016 afgerond, na 7 onderhandelingsronden. Op 11 maart 2016 bracht de hoge vertegenwoordiger een bezoek aan Cuba, voor de 7e formele politieke dialoog tussen de EU en Cuba, en werd de overeenkomst formeel geparafeerd.

De overeenkomst zal worden ondertekend en gesloten als een "gemengde" overeenkomst. Dat betekent dat namens de EU zowel de EU als de lidstaten de overeenkomst moeten ondertekenen, en alle betrokken nationale en regionale parlementen haar moeten ratificeren. De overeenkomst zal op voorlopige basis worden toegepast, in afwachting van ratificatie door alle lidstaten. De voorlopige toepassing heeft betrekking op de bepalingen die onder de bevoegdheid van de EU vallen.

Ook heeft de Raad het gemeenschappelijk standpunt van de EU over Cuba uit 1996 ingetrokken. Het hoofddoel van dat standpunt was het stimuleren van de overgang naar een pluralistische democratie en van de eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, naast een duurzaam herstel en verbetering van de levensstandaard van het Cubaanse volk.

Ondertekeningsplechtigheid - persmomenten op maandag 12 december:

De ondertekeningsplechtigheid vindt plaats om 9.30 uur. Zie voor livestreaming http://video.consilium.europa.eu/nl/webcasts

Na de plechtigheid (+/- 10.00 uur) kan een groepsfoto worden genomen. Neem daarvoor contact op via press.centre@consilium.europa.eu

Om +/- 10.05 uur zal in de grote perszaal van het Justus Lipsiusgebouw een gezamenlijke persconferentie worden gehouden met hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Federica Mogherini en de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez Parrilla. Zie voor livestreaming http://video.consilium.europa.eu/nl/webcasts

Photos and videos of the event will be available on https://tvnewsroom.consilium.europa.eu/

Delegatie van de EU in Cuba

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Gemeenschappelijk Standpunt 96/697/GBVB van de EU over Cuba

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers