Commissie brengt religieuze leiders bijeen om te praten over migratie, integratie en Europese waarden

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 29 november 2016.

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans i was vandaag gastheer tijdens de twaalfde bijeenkomst op hoog niveau met religieuze leiders uit heel Europa. Er werd gesproken over "migratie, integratie en Europese waarden".

De gespreksonderwerpen varieerden van de uitdagingen waarvoor populisme en onverdraagzaamheid ons stellen tot de vitale rol die onderwijs en het werken aan de basis spelen bij de bevordering van integratie en sociale cohesie in Europa. De leiders hebben afgesproken om nauw met de Commissie samen te werken teneinde ervoor te zorgen dat de Europese waarden in het kader van migratie en integratie de volle aandacht krijgen.

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans: "Religieuze leiders spelen een cruciale rol bij de bevordering van de integratie en participatie in Europa van al hun geloofsgenoten, ongeacht de plek waar hun wieg heeft gestaan en het credo dat zij belijden. Door met elkaar in gesprek te gaan, ontdekken we welke waarden we delen, in plaats van te hameren op onze verschillen."

Commissaris voor migratie, binnenlandse zaken en burgerschap, Dimitris Avramopoulos i, die ook aan het evenement deelnam, zei: "Om een hechte en inclusieve samenleving tot stand te brengen en in stand te houden, is het essentieel dat wij ons tot alle gemeenschappen richten, óók tot de diverse religieuze gemeenschappen. Nu nationalisme, xenofobie en extremisme aan kracht winnen, moeten wij ervoor zorgen dat onze samenleving de reikende hand blijft bieden, met name aan degenen die vanwege oorlog op de vlucht zijn en internationale bescherming nodig hebben. Daarbij mogen echter de andere kernwaarden en -beginselen van diezelfde samenleving niet uit het oog worden verloren."

De bijeenkomst vond plaats in het kader van de permanente dialoog met kerken en religieuze, levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties, zoals vervat in het Verdrag van Lissabon i (artikel 17 VWEU), en volgde op de jaarlijkse bijeenkomst met levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties, die plaatsvond op 30 juni 2016.

Achtergrond

De Europese Commissie i organiseert regelmatig bijeenkomsten op hoog niveau en werkvergaderingen met kerken en religieuze verenigingen en gemeenschappen alsook met levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties. De ontmoeting met religieuze leiders van vandaag is de twaalfde in een reeks van jaarlijkse bijeenkomsten. De Commissie heeft daartoe in 2005 het initiatief genomen. De dialoog met kerken en religieuze, levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties is sinds 2007 vervat in artikel 17 van het Verdrag van Lissabon.

Op 7 juni 2016 heeft de Commissie een Actieplan inzake de integratie van onderdanen van derde landen goedgekeurd, dat een reeks maatregelen bevat op gebieden variërend van onderwijs, werkgelegenheid en toegang tot diensten tot en met non-discriminatie en sociale inclusie. De Commissie hecht met name waarde aan het bevorderen van inclusief onderwijs en Europese gemeenschappelijke waarden en wil vooral jongeren bereiken.

De Commissie heeft een reeks maatregelen genomen om uitvoering te geven aan de op 17 maart 2015 aangenomen verklaring van Parijs over het bevorderen, via het onderwijs, van burgerschap en de gemeenschappelijke waarden vrijheid, tolerantie en non-discriminatie. In het kader van het Erasmus i+ programma beschikken transnationale partnerschappen in 2016 over meer dan 400 miljoen € voor het ontwikkelen van innovatief beleid en innovatieve praktijken op lokaal niveau. In het kader van het programma "Europa voor de burger 2014-2020" cofinanciert de Commissie projecten die zijn gericht op voorlichting over EU-waarden, met name verdraagzaamheid en wederzijds respect, en op versterking van de rol van het maatschappelijk middenveld. Met het programma Rechten, gelijkheid en burgerschap 2014-2020 worden projecten gesteund om rassen- en vreemdelingenhaat en onverdraagzaamheid te voorkomen en bestrijden. Er wordt ook steun verleend aan projecten waarmee instrumenten en praktijken worden ontwikkeld voor het voorkomen, monitoren en bestrijden van haatzaaiende uitlatingen op internet, onder meer door de ontwikkeling van een positief tegengeluid.

Meer informatie

Artikel 17 Dialoog met kerken, religieuze gemeenschappen en levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties

Deelnemers

  • Zijne excellentie metropoliet ATHENAGORAS van België, exarch van Nederland en Luxemburg
  • Zijne excellentie Heinrich BEDFORD-STROHM, bisschop van Beieren en voorzitter van de raad van de Evangelische kerk van Duitsland (EKD)
  • Imam Hassen CHALGHOUMI, imam van Drancy (Frankrijk) en voormalig voorzitter van de conferentie van imams van Frankrijk
  • Zijne excellentie Arie FOLGER, hoofdrabbijn van de joodse gemeenschap in Wenen
  • Zijne excellentie Albert GUIGUI, hoofdrabbijn van Brussel en permanent vertegenwoordiger bij de EU-conferentie van Europese rabbijnen
  • Imam Benjamin IDRIZ, directeur van de islamitische gemeenschap in Penzberg
  • Zijne Excellentie de zeer eerwaarde bisschop Robert INNNES, anglicaans bisschop in Europa
  • Hare excellentie Antje JACKELÉN, aartsbisschop van de Zweedse Kerk
  • Ouderling Patrick KEARON, voorzitter van het Europees gebied van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen
  • Zijne excellentie Jean KOCKEROLS, hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en eerste vicevoorzitter van COMECE
  • Zijne excellentie bisschop Czeslaw KOZON, voorzitter van de Scandinavische bisschoppenconferentie
  • Imam Yahya PALLAVICINI, voorzitter van de "Comunità religiosa Islamica" in Italië
  • Zijne excellentie POLYCARPUS, metropoliet en patriarchaal vicaris van de Nederlandse Syrisch-orthodoxe Kerk van Antiochië
  • Zijne zaligheid RASTISLAV, aartsbisschop van Prešov en primaat van de Orthodoxe Kerk in de Tsjechische Landen en Slowakije
  • Mevrouw Lakshmi VYAS, voorzitter van het Europese forum van hindoes

IP/16/4002

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


1.

Relevante EU dossiers