Versterking Investeringsplan voor Europa volgens beoordelingen een goede zaak
Commissie houdt rekening met bevindingen van drie beoordelingen die overeenstemmen met haar voorstel om het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI), de kern van het Investeringsplan voor Europa, te versterken en uit te breiden.
© European Union 2016 Director: Barbara Grahek-Lazarevic
Het Investeringsplan voor Europa is al nuttig gebleken bij het stimuleren van duurzame groei in investeringen in de lidstaten. Gezien de concrete resultaten die zijn bereikt sinds de Commissie het Investeringsplan twee jaar geleden bekendmaakte, heeft voorzitter Jean-Claude Juncker i in zijn toespraak over de Staat van de Unie op 14 september voorgesteld het EFSI te versterken om investeringen verder te stimuleren.
Na dat voorstel volgden drie beoordelingen, waaronder een onafhankelijke beoordeling waarin al was voorzien toen het EFSI werd opgezet. De bevindingen van die beoordelingen zijn samengevat in de mededeling van de Commissie van vandaag en worden meegenomen in het wetgevende debat over het voorstel van de Commissie met het Europees Parlement en de lidstaten. Op de top met 27 lidstaten van 15 september in Bratislava en op de Europese Raad van oktober hebben de lidstaten zich ertoe verbonden, rekening houdend met de onafhankelijke beoordeling, een akkoord te bereiken over hun onderhandelingspositie over het voorstel van de Commissie op de Ecofin-zitting van 6 december.
De Commissie heeft haar verslag bekendgemaakt op 14 september. De Europese Investeringsbank (EIB) - de strategische partner van de Commissie in het Investeringsplan - heeft haar beoordeling voorgesteld op 5 oktober. Ten slotte heeft het algemene accountantskantoor EY op 14 november een externe, onafhankelijke beoordeling gepubliceerd. Uit de drie verslagen blijkt dat het EFSI de toegang tot financiering al heeft vergroot, particulier kapitaal heeft gemobiliseerd en gebieden in kaart heeft gebracht waarop het Investeringsplan zou kunnen worden verbeterd.
Voorzitter Jean-Claude Juncker zei hierover: "Het Investeringsplan is ons vlaggenschip. Het heeft al aangetoond dat het werkt om het investeringsklimaat van Europa te verbeteren. Wij hebben geluisterd naar eerdere ervaringen en eruit geleerd. De feedback die wij hebben gekregen, stemt overeen met ons voorstel om het plan te verfijnen, uit te breiden en te versterken."
Vice-voorzitter Jyrki Katainen i, verantwoordelijk voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen, heeft in dit verband gezegd: "Het Investeringsplan levert concrete resultaten op en bereikt mensen en bedrijven in heel Europa. Bedrijven kunnen hun activiteiten uitbreiden, nieuwe werknemers aanwerven en meer investeren in onderzoek en ontwikkeling. De projecten die de EIB in het kader van het EFSI heeft goedgekeurd, hebben 154 miljard euro aangetrokken voor investeringen in 27 lidstaten en ondersteunen ongeveer 380 000 kleine en middelgrote bedrijven. Wij verzoeken de lidstaten en het Europees Parlement ons voorstel voor EFSI 2.0 zo snel mogelijk goed te keuren. Op die manier kunnen wij duurzame investeringen ondersteunen om Europeanen weer aan het werk te krijgen en de groei in de EU te bevorderen."
Aan de bevindingen van de drie beoordelingen wordt ruim aandacht besteed in het voorstel van de Commissie om de looptijd en de financiële capaciteit van het EFSI te verdubbelen door, in een eerste fase, de looptijd te verlengen tot eind 2020 en de totale investeringsdoelstelling te verhogen van 315 miljard euro tot ten minste een half biljoen euro. In het voorstel is er al meer aandacht voor inbreng uit de particuliere sector, additionaliteit en vergroting van de transparantie bij de selectie van projecten.
De drie beoordelingen wijzen ook allemaal op een groot potentieel voor het ontwikkelen van nieuwe vormen van samenwerking tussen het EFSI en andere bronnen van EU-financiering. Zij onderstrepen eveneens dat de mogelijke concurrentie tussen sommige van die fondsen en het EFSI zorgvuldig in de gaten moet worden gehouden. Het voorstel van de Commissie benadrukt ook de potentiële voordelen van een combinatie van het EFSI met andere EU-fondsen en van cofinanciering door nationale stimuleringsbanken. Dat zijn namelijk belangrijke manieren om de geografische spreiding van het EFSI te verbeteren en vooral om het EFSI in minder ontwikkelde regio's en overgangsregio's te helpen versterken. De steun aan die regio's wordt daarom onder meer verruimd door middel van een expliciete verwijzing naar elke sector die anders niet onder de algemene doelstellingen van het EFSI zou vallen. Om een constant aanbod van projecten en investeringsplatforms te creëren en om vaker verschillende EU-fondsen te combineren, omvat het voorstel ook verbeteringen voor de Europese investeringsadvieshub.
De Commissie heeft ook initiatieven voorgesteld om de financiering van de reële economie te bevorderen. De lidstaten zullen bijvoorbeeld duidelijker richtsnoeren krijgen inzake overheidsboekhouding, vooral op het gebied van publiek-private partnerschappen (PPP's). Eurostat en de EIB hebben in september een gids voor de statistische behandeling van PPP's uitgegeven .
Achtergrond
Sinds november 2014 heeft de Commissie aanzienlijke financiële middelen van de EU gemobiliseerd, op een innovatieve wijze die ervoor zorgt dat de ingezette overheidsmiddelen een zo groot mogelijk effect sorteren en dat particuliere investeringen worden aangetrokken. Duurzame investeringen, met name in infrastructuur en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's), vormden de kern van het politieke optreden van de Commissie, in het bijzonder via een efficiëntere aanwending van de beperkte EU-begrotingsmiddelen, in combinatie met maatregelen ter verbetering van het algemene bedrijfsklimaat.
Het investeringsplan voor Europa bestaat uit drie pijlers.
-
-Ten eerste het Europees Fonds voor strategische investeringen, dat een EU-garantie verleent met de bedoeling particuliere investeringen aan te trekken.
-
-Ten tweede de Europese investeringsadvieshub en het Europese investeringsprojectenportaal, die ervoor helpen zorgen dat investeringsprojecten de reële economie bereiken door technische bijstand te verlenen en meer zichtbaarheid te geven aan investeringskansen.
-
-Ten derde het wegnemen van regelgevende belemmeringen voor investeringen op zowel nationaal als EU-niveau.
In de eerste pijler is er sprake van een snelle marktabsorptie in het zogenoemde kmo-venster, waar de prestaties van het EFSI de verwachtingen ruimschoots overtreffen. Om ervoor te zorgen dat voldoende financiering voorhanden is om met de steun van het EFSI financiering te blijven toekennen aan kmo's, is het kmo-venster in juli 2016 met 500 miljoen euro opgeschaald.
De Europese investeringsadvieshub is op 1 september 2015 van start gegaan in het kader van de tweede pijler. Projectontwikkelaars, overheidsinstanties en particuliere ondernemingen kunnen technische bijstand krijgen om hen te helpen bij het opstarten van hun projecten door deze investeringswaardig te maken. Zij kunnen advies krijgen over geschikte financieringsbronnen en hebben toegang tot een uniek aanbod van technische en financiële expertise. Om investeerders beter bewust te maken van de investeringskansen die in de EU bestaan, heeft de Commissie het Europees investeringsprojectenportaal opgezet, dat op 1 juni 2016 online is gegaan. Projectontwikkelaars kunnen hun projecten online indienen, waarna relevante investeringskansen worden gezocht - een soort matchingdienst dus.
Om belemmeringen voor investeringen weg te nemen —de derde pijler van het Investeringsplan — heeft de Commissie al concrete initiatieven voorgesteld voor de ondersteuning van investeringen en het bevorderen van de financiering van de reële economie, zoals het verlagen van de kapitaalvereisten voor verzekerings- en herverzekeringsmaatschappijen die willen investeren in infrastructuur. Zowel de energie-unie, de kapitaalmarktenunie, de strategieën voor de eengemaakte markt en de digitale eengemaakte markt als het pakket circulaire economie bevatten allemaal specifieke maatregelen die bij volledige uitvoering ervan belemmeringen zullen wegnemen, innovatie zullen bevorderen en het investeringsklimaat verder zullen verbeteren. Tegelijkertijd moeten de lidstaten de nodige hervormingen blijven doorvoeren om de in het kader van het Europees semester gesignaleerde belemmeringen voor investeringen weg te nemen. Het gaat daarbij om hervormingen op terreinen zoals insolventie, overheidsopdrachten, rechterlijke organisatie en de efficiëntie van het overheidsapparaat of sectorspecifieke regelgeving.
Meer informatie
Mededeling van 29 november "Versterking Investeringsplan voor Europa volgens beoordelingen een goede zaak"
Vragen en antwoorden over de "Mededeling : Versterking Investeringsplan voor Europa volgens beoordelingen een goede zaak"
Mededeling van 14 september "Stimuleren van Europese investeringen voor banen en groei: naar een tweede fase van het Europees Fonds voor strategische investeringen en een nieuw Europees extern investeringsplan"
Vragen en antwoorden over het voorstel om het EFSI uit te breiden
IP/16/4024
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |