Schonere lucht: EP stemt over strengere uitstooteisen voor de belangrijkste luchtverontreinigende stoffen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 22 november 2016, 18:18.

Elk jaar sterft bijna een half miljoen Europeanen aan ziektes die verband houden met de miljoenen tonnen aan gassen en kleine deeltjes die door menselijke activiteit in de atmosfeer vrijkomen. Dit gaat van zwaveldioxide die bijdraagt aan de zure regen die gebouwen beschadigt en planten doodt, tot kleine deeltjes die ziekten aan de luchtwegen en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Woensdag stemmen de leden over strengere uitstootlimieten voor de belangrijkste luchtverontreinigende stoffen.

De nieuwe richtlijn, die al informeel met de overheden is overeengekomen, zou nationale doelstellingen in het leven roepen om de uitstoot van de vijf belangrijkste luchtverontreinigende stoffen tegen 2030 te verminderen ten opzichte van 2005.

"Dit is een dringende volksgezondheidscrisis en tussen 2020 en 2030 zullen we de gezondheidssituatie verbeteren met 50 procent. Dat betekent dat 200.000 mensen in heel Europa elk jaar hun leven niet voortijdig zullen verliezen: een enorme impact ", zei rapporteur Julie Girling i (ECR, VK) na de stemming in de milieucommissie in juli 2016.

In de afgelopen paar decennia is de uitstoot in de meeste landen aanzienlijk gedaald maar de vervuiling is nog steeds verantwoordelijk voor jaarlijks meer dan 400.000 vroegtijdige sterfgevallen.

 
       
       
       
       
       
       

REF. : 20161118STO51775