Defensie: meer samenwerking om Europa beter te beschermen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 22 november 2016, 13:35.

Europarlementariërs pleiten voor meer samenwerking op het gebied van defensie, voor de formatie van multinationale troepen en voor de oprichting van een EU operationeel hoofdkwartier.

Terrorisme, hybride aanvallen en cybercrime en onzekerheid over energievoorziening dwingen de Europese landen tot intensivering van de samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie. Daarmee wordt de weg vrij gemaakt voor gemeenschappelijk Europees defensiebeleid. Dat zeggen Europarlementariërs in een resolutie waarmee dinsdag werd ingestemd.

In de resolutie wordt onder andere gepleit voor het reserveren van 2% van het BNP voor defensie, voor het formeren van multinationale troepen en voor het oprichten van een EU hoofdkwartier voor het plannen en regisseren van crisis management operaties. Ook wil men de EU in staat stellen om op te treden wanneer dat niet mogelijk is binnen het verband van de NAVO.

“De Europese Unie is niet uitgerust voor grote uitdagingen op defensiegebied. De laatste 30 jaar hebben de meeste lidstaten gesneden in hun defensiebudget, wat heeft geleid tot kleinere krijgsmachten. Samenwerking tussen de lidstaten is incidenteel en Europa leunt nog steeds sterk op de NAVO en de solidariteit van Amerika”, zei rapporteur Urmas Paet (ALDE, ET) maandag in het debat. Hij wees erop dat “er momentum is om toe te werken naar een gemeenschappelijk Europees defensiebeleid.”

De veiligheidssituatie in en rond Europa is de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd als gevolg van uitdagingen op het gebied van terrorisme, hybride aanvallen en cybercrime en onzekerheid over energievoorziening. Geen enkel land is in staat om dit alleen aan de pakken, aldus de resolutie over Europees defensiebeleid die werd goedgekeurd met 369 stemmen voor, 255 stemmen tegen en 70 onthoudingen. “Solidariteit vraagt dat de Europese Unie de handen ineen slaat en samenwerkt.”

Samenwerking

De parlementsleden willen dat de EU sneller en krachtiger reageert op bedreigingen die vragen om betere samenwerking tussen Europese strijdkrachten. Duplicatie, overcapaciteit en belemmeringen bij de aanschaf van defensiematerieel zorgt voor een jaarlijkse verspilling van 26,4 miljard euro, zeggen de Europarlementariërs.

De Europarlementariërs roepen lidstaten op om de gezamenlijke aankoop van defensiematerieel voort te zetten en gezamenlijk gebruik te maken van zogenoemd niet-dodelijk materieel zoals transportvoertuigen en vliegtuigen.

Ook stellen zij de invoering voor van een ”Europees Defensie Semester” voor, “waarbij lidstaten elkaar raadplegen over planning en cycli en plannen voor aankoop” Tot slot pleiten zij voor versterking van de coördinerende rol van het Europees Defensie Agentschap.

De resolutie vraagt de Raad de leiding te nemen in het creëren van “gezamenlijk defensiebeleid voor de Europese Unie en extra financiële middelen beschikbaar te stellen voor de implementatie.”

Er zou een EU-hoofdkwartier moeten worden opgezet voor het plannen en regisseren van crisis management operaties, zeggen Europarlementariërs. Lidstaten moeten ernaar streven om 2% van het BNP te besteden aan defensie. Ook zouden er “multinationale strijdkrachten binnen de Permanente Gestructureerde Samenwerking” moeten komen en deze zouden “beschikbaar moeten zijn voor het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid”.

EU-steun voor defensieonderzoek

Leden van het Europees Parlement steunen het voorstel voor EU-investeringen in onderzoeksprojecten gerelateerd aan defensie van “ten minste 90 miljoen euro voor de komende drie jaar”. Dit zou kunnen worden voortgezet met een afzonderlijk defensie-onderzoeksprogramma met een jaarlijks budget van 500 miljoen euro.

Volledige synergie met NAVO

Europarlementariërs benadrukken dat de EU en de NAVO meer moeten samenwerken, vooral in het oosten en het zuiden, om hybride- en cyberaanvallen tegen te gaan, de maritieme veiligheid te verbeteren en om de defensiecapaciteit te ontwikkelen. De Europarlementariërs voegen toe dat de EU ook voorbereid moet zijn op autonoom handelen wanneer de NAVO niet bereid is om het voortouw te nemen.

Het Europees Parlement zal dinsdagavond ook debatteren over een aparte resolutie over het Gemeenschappelijke Veiligheids- en Defensie beleid (GVDB). De stemming hierover is woensdag. De ontwerptekst stelt een radicale herziening van het GVDB voor en de lancering van een trainingsoperatie in Irak om lidstaten te ondersteunen die betrokken zijn bij de coalitie tegen IS.

REF. : 20161117IPR51547

Bijgewerkt op: ( 23-11-2016 - 15:43)