Constance Le Grip over vrouwelijke vluchtelingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 8 november 2016, 14:13.

Wonen in een vluchtelingenkamp kan een nachtmerrie zijn. De situatie is nog erger als je vrouw bent of kind zonder ouders. Een delegatie van de commissie Rechten van de vrouw bezocht op 3 en 4 november kampen en centra in Athene, Griekenland. Na hun missie spraken we met de delegatieleider, Constance Le Grip i. Ze liet weten dat andere lidstaten hun toezeggingen moeten respecteren en meer vluchtelingen - vooral vrouwen en kinderen - moeten accepteren..

Waarom is het leven als vluchteling moeilijker voor vrouwen dan voor mannen? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd?

De onzekerheid en gevaren waar vrouwelijke vluchtelingen aan worden blootgesteld zijn ernstiger dan die waar mannen mee te maken krijgen. Vrouwen lopen het risico op seksuele uitbuiting en om in handen te vallen van mensenhandelaren. Dit kan ook gebeuren als ze eenmaal zijn aangekomen in de EU, ook in kampen. Er is niet genoeg beveiliging en bewaking. Ze hebben niet altijd de mogelijkheid om zich af te zonderen, er zijn geen aparte badkamers. Medewerkers hebben ons verteld over de hoge niveaus van huiselijk geweld waaraan vrouwen worden blootgesteld.

En niet-begeleide minderjarigen? Hoe wordt er voor hen gezorgd?

De meeste jongreen wonen in algemene vluchtelingenkampen. Soms wordt geprobeerd minderjarigen bij elkaar te zetten. Meisjes zijn extra kwetsbaar en ervaren psychologische problemen. Veel jongeren willen er lang niet lang blijven en begrijpen soms niet waarom ze moeten worden begeleid en ondersteund. Zij lopen vaak weg. Daardoor worden ze nog meer blootgesteld aan gevaar.

Griekenland heeft er dringend behoefte aan dat andere landen hun solidariteit tonen, vooral door meer minderjarigen op te nemen. Momenteel zijn de omstandigheden in Griekenland voor hun zorg niet erg goed.

U bezocht een centrum voor vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld. Wat maakte het meeste indruk op u?

We hebben de slachtoffers zelf niet ontmoet maar we hebben met het managementteam gesproken. Zij vertelden ons dat de vrouwen een enorme wilskracht en energie laten zien. Met goed advies en ondersteuning zouden zij in staat zijn om de uitdagingen, waarmee zij worden geconfronteerd, aan te pakken. Ze hebben veel hoop en de wil het te gaan redden en de arbeidsmarkt te betreden

Is het mogelijk om de omvang van de mensenhandel te evalueren?

We hebben geen statistieken want deze zijn erg moeilijk te traceren. De Europese richtlijn hierover is ofwel niet correct omgezet in nationale wetgeving of wordt niet correct of helemaal niet toegepast.

Hoe kan het Parlement helpen om een verschil te maken?

Het Parlement heeft al aandacht gevraagd voor de situatie bij verschillende gelegenheden, bijvoorbeeld door het aannemen van een verslag dat een reeks concrete maatregelen voorstelt. We moeten de lidstaten voortdurend aan hun toezeggingen herinneren met betrekking tot hervestiging, waarbij elk land een deel van de lasten draagt. Wij zouden ook graag beter zicht krijgen op hoe het geld ter plekke wordt besteed.

REF. : 20161107STO50303