Deze week in het EP: CETA, gegevensbescherming en drones

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 7 november 2016, 10:56.

Het vrijhandelsakkoord tussen de EU i en Canada en de toekomst van het handelsbeleid van de EU staan deze week op de agenda. De leden bespreken gegevensbescherming tussen de EU en de VS, de veiligheid van de luchtvaart, nieuwe uitdagingen zoals drones en het lopende onderzoek naar de Panama papers.

De commissie Internationale handel debatteert op donderdag over de handelsovereenkomst (CETA) tussen de EU en Canada. Het akkoord moet door het Parlement worden goedgekeurd voordat het in werking kan treden.

Op woensdag bespreekt dezelfde commissie de toekomst van het handelsbeleid van de EU met de Commissaris voor handel, Cecilia Malmström i, de adjunct-directeur-generaal van de wereldhandelsorganisatie, Karl Brauner en deskundigen van de Wereldbank i, het Internationaal Monetair Fonds i, de OESO i, UNCTAD en andere organisaties.

Op donderdag stemt de vervoercommissie over de nieuwe veiligheidsmaatregelen in de luchtvaart van de EU om ervoor te zorgen dat deze passen bij de uitdagingen van het toenemende luchtverkeer, met inbegrip van de noodzaak om drones beter te reguleren.

De commissie Burgerlijke vrijheden debatteert dinsdag over ontwerpaanbevelingen voor een overeenkomst over gegevensbescherming tussen de EU en de VS. Hierin wordt vastgelegd wanneer de nationale autoriteiten aan beide zijden persoonlijke informatie uitwisselen met betrekking tot het voorkomen, onderzoeken, opsporen en vervolgen van ernstige misdrijven, waaronder terrorisme. Het EP moet de overeenkomst goedkeuren voordat deze in werking kan treden.

Op dinsdag zal de enquêtecommissie naar de Panama papers vragen stellen aan Commissaris Věra Jourová i, die verantwoordelijk is voor het EU-beleid ter bestrijding van het witwassen van geld.

REF. : 20161107STO50301