Corrao: "Wetgeving die zorgt dat Europese ondernemingen mensenrechten in het buitenland respecteren, zou geweldig signaal zijn"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 24 oktober 2016, 18:35.

Zou de EU i binnenkort een 'misbruikvrij’ label kunnen hebben waaruit blijkt dat er geen mensenrechtenschendingen zijn gepleegd bij de productie? Het is één van de voorstellen in het initiatiefverslag over de aansprakelijkheid van rechtspersonen voor ernstige schendingen van mensenrechten in niet -EU landen i, geschreven door Ignazio Corrao i (IT, EFDD). Vandaag, 24 oktober is er een debat over dit verslag en op 25 oktober wordt er over gestemd.

Hoe dragen Europese ondernemingen bij aan ernstige mensenrechtenschendingen in landen buiten de EU?

We weten van ngo’s dat er grote multinationals uit Europa zijn, die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in derde landen. Aangezien de Europese Unie er altijd prat op gaat een voorvechter van mensenrechten te zijn, zou wetgeving die ervoor zorgt dat Europese ondernemingen de mensenrechten in het buitenland respecteren een geweldig signaal zijn.

Welke maatregelen stelt u voor om ervoor te zorgen dat Europese bedrijven mensenrechten respecteren?

Het verslag is gebaseerd op de VN-richtsnoeren wat betreft het bedrijfsleven en mensenrechten, gericht op de naleving van mensenrechten in de keten van distributie en exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in derde landen, voornamelijk ontwikkelingslanden. We raden ook de oprichting van een ‘misbruikvrij label’ aan voor producten, om aan te kunnen geven dat bedrijven geen mensenrechten hebben geschonden.

Maar dit label 'misbruikvrij’ zou op vrijwillige basis zijn, zoals veel maatregelen die al bestaan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Europese bedrijven geen mensenrechtenschendingen in landen buiten de EU begaan?

Het ideaal zou zijn om een bindend instrument te hebben maar we kunnen dit op parlementair niveau niet opleggen. We kunnen de Europese Commissie i echter vragen om eraan te werken. De subcommissie Mensenrechten hoopt op een verplicht instrument waardoor onze bedrijven verschillend zijn van anderen en consumenten weten dat Europese bedrijven normen moeten respecteren die anderen niet respecteren. Dit is iets wat we moeten doen, niet alleen voor een betere economie, maar ook voor een betere wereld.

Ik begon aan dit verslag met het idee dat de Europese Unie mensenrechten wereldwijd zou moeten bevorderen. Het verslag kan een bijdrage leveren aan de start van een nieuwe manier van het gebruik van hulpbronnen wereldwijd.

REF. : 20160926STO44016


1.

Relevante EU dossiers