Europese instellingen onbekend bij groot deel Nederlanders

donderdag 20 oktober 2016

DEN HAAG (PDC i) - Onderzoeker van TNS Nipo, in opdracht van de Europese Groenen i, wijst uit dat Nederlanders gebrekkige kennis bezitten over de instituties van de Europese Unie i.

De Europese Centrale Bank i heeft de grootste naamsbekendheid onder de Nederlanders. Het meest gewaardeerd wordt het Europese Hof van Justitie i. Over het Europees Parlement i zijn de meningen verdeeld: 39 procent van de ondervraagden is positief, terwijl 40 procent negatief is. Twee derde van de kiezers zegt niet goed op de hoogte te zijn van de Europese instituties. De Europese Raad i is het minst bekend onder de Nederlanders.

De 'Nexit', een Nederlands vertrek uit de EU, is niet populair. Slechts een kwart van de ondervraagden vindt uittreding een goed idee. De meeste tegenstanders van de EU zijn te vinden onder PVV i-kiezers (72 procent). De meeste voorstanders van EU-lidmaatschap bevinden zich onder de kiezers van D66 i en de VVD i (respectievelijk 94 en 92 procent).

Ook de bekendheid van vooraanstaande Europese politici is gering. Frans Timmermans i, de Nederlandse eurocommissaris, is de bekend bij 72 procent van de ondervraagden. De helft is echter onbekend met de voorzitter van de Europese Commissie i, Jean-Claude Juncker i. Nog minder bekendheid hebben Martin Schulz i (voorzitter Europees Parlement i), Dimitris Avramopoulos i (eurocommissaris voor migratie) en Federica Mogherini i (hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken).

Bron: NOS, 20 oktober 2016