Deze week: uitstoot van auto's, Defensie Unie, Calais

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 17 oktober 2016, 11:07.

De vluchtelingensituatie in Calais en de oprichting van een Europese Defensie Unie staan op de agenda's van de commissies deze week. Het onderzoek naar uitstoottests van auto’s gaat ook verder. Daarnaast zal EP- Voorzitter Martin Schulz i de Europese Raad i toespreken, waar migratie, handel en de betrekkingen EU-Rusland op de agenda staan.

Een vertegenwoordiger van Fiat/Chrysler wordt maandagmiddag gehoord door de enquêtecommissie naar uitstoottests van auto’s. Op donderdag zal deze commissie Alexander Dobrindt, de Duitse minister van Verkeer, horen evenals Olaf Lies, de minister voor verkeer van de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Jacques Toubon i, die werd benoemd door de Franse regering om mensenrechten in Frankrijk te verdedigen, zal maandag aanwezig zijn in de commissie Burgerlijke vrijheden om de prangende humanitaire situatie in Calais te bespreken.

De commissie Buitenlandse zaken stemt donderdag over de aanbevelingen van de Europese Raad om de oprichting van een Europees Defensie Unie te steunen. Onder de voorstellen zijn: het aanmoedigen van de lidstaten om multinationale strijdkrachten op te richten; besteding van 2% van het bruto binnenlands product van de lidstaten aan defensie; een herziening van het huidige gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid.

Schulz spreekt de EU-leiders toe bij aanvang van de Europese top in Brussel op donderdag, gewijd aan de betrekkingen EU-Rusland, migratie en handel.

Het Europees Parlement organiseert op dinsdag en woensdag een persseminar over de toekomst van Europa. Schulz, evenals ondervoorzitter Mairead McGuiness en ALDE-fractieleider Guy Verhofstadt i zullen onder de deelnemers zijn.

REF. : 20161014STO47259