Van patent tot patiënt: Hoe de farmaceutische industrie écht werkt, Amsterdam
De farmaceutische industrie is de grootste geneesheer van de wereld. Maar net als banken hebben farmaceutische bedrijven een zeer slecht imago. Beide vervullen een essentiële maatschappelijke rol en de verontwaardiging over hun winstmarges loopt regelmatig hoog op. 'Big Pharma' is een boeman, die door staatshanden zou moeten worden getemd. Maar voordat je daarvoor kunt pleiten moet je weten hoe het huidige commerciële systeem echt werkt. SPUI25 in Spe onderzoekt de zaak in een programma met deskundigen van alle partijen.
De belangen zijn groot: farmaceutische bedrijven hebben samen een biljoen euro aan omzet, ze maken tientallen procenten winst en investeren miljarden in onderzoek. In het verleden behaalde resultaten bieden miljarden mensen de garantie op een langer, gezonder en pijnlozer leven. Maar wie betaalt? En wie bepaalt de prijs? Stijgende zorgkosten maken deze vraag steeds prangender.
Het farmaceutische verdienmodel is nu afhankelijk van patenten op nieuwe succesvolle medicijnen. Daar moet flink winst op worden gemaakt, om alle overige kosten in het bedrijf te compenseren. Is het wel juist dat een octrooi bepaalde patiënten de toegang tot een mogelijk levensreddend middel kan ontzeggen?En hoe verkrijg je eigenlijk patent op een geneesmiddel, vaak niet meer dan een eenvoudig molecuul?
Over de prijs van een medicijn: mag je voor een nieuw geneesmiddel vragen wat je wilt, omdat mensen toch wel ziek worden, of is dat immoreel? Bovendien: is de industrie eigenlijk nog wel effectief in het vinden van nieuwe geneesmiddelen of zou de overheid daar beter in zijn?
In SPUI25 in Spe presenteert: van Patent tot Patiënt -- over de waarde en de prijs van medicijnen, de effectiviteit van het huidige systeem, en alles wat je nog meer wilt weten over de farmaceutische industrie.
Over de sprekers
Henk Jan Out is farmaceutisch arts en was jarenlang werkzaam bij onder meer Organon, Merck/MSD en Teva, als onderzoeker en later ook als leidinggevende. Hij was zes jaar lang voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde. Hij was bijzonder hoogleraar aan het Radboud UMC op het gebied van de ontdekking, ontwikkeling, evaluatie, registratie, surveillance van bijwerkingen en marketing van geneesmiddelen, en is nu 'visiting professor' aan de University of Sunderland. Afgelopen maand publiceerde hij het boek Leve het geneesmiddel! over de verdiensten van de farmaceutische industrie.
Frans de Loos is medeoprichter en directeur van Fair Medicine, een stichting die zich inzet voor de ontwikkeling van nieuwe en betaalbare geneesmiddelen. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring als projectleider en corporate-manager in de farmaceutische industrie. Zowel organisatorisch als wetenschappelijk-inhoudelijk is hij betrokken geweest bij de innovatie van medicijnen. Daarnaast is hij docent biologie, scheikunde en biotechnologie.
Sven Bostyn is jurist, gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht in het algemeen en het octrooirecht in het bijzonder. Zijn interesse gaat daarbij voornamelijk uit naar nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van software, farmaceutische en biotechnologische uitvindingen. Hij is verder ook bijzonder geïnteresseerd in het spanningsveld tussen octrooirecht en mededingingsrecht. Hij is de auteur van meer dan 60 publicaties op het gebied van het octrooirecht, waaronder 2 monografieën. Sven Bostyn is docent aan de Universiteiten van Liverpool, Amsterdam en Luik en gastdocent aan het CEIPI van de Universiteit van Straatsburg. Hij was in het verleden lid van adviescommissies op het gebied van biotechnologische octrooien voor de KNAW en heeft verder nog in het verleden de Nederlandse en Belgische overheid geadviseerd op het gebied van het octrooirecht. Op dit moment is hij ook voorzitter van een expertgroep bij de Europese Commissie die de toekomst van biotechnologische uitvindingen (menselijke en planten-uitvindingen) onderzoekt. In recent onderzoek heeft hij de impact van het zogenaamde "personalised medicine" op de toegang tot medische zorg en in het bijzonder geneesmiddelen voor patiënten onderzocht.
Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.
Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar. Vanaf 30 minuten voor aanvang van het programma worden aan de deur van de zaal volgnummers uitgedeeld. Vlak voor aanvang van het programma worden vrij gebleven stoelen op volgnummer vergeven.