Den Haag wil Europese sporthoofdstad worden in 2021

donderdag 11 augustus 2016

DEN HAAG (PDC i) - Den Haag wil in 2021 sporthoofdstad van Europa i worden. De stad moet dan een jaar lang in het teken van sport staan, voor wereldtoppers en gewone burgers. De titel is te vergelijken met de titel van culturele hoofdstad van Europa.

Den Haag heeft woensdag de kandidatuur bekendgemaakt. Dat gebeurde op de Olympic Experience, een olympisch evenement op het strand van Scheveningen. Met de titel wil Den Haag haar burgers aansporen om ook meer te gaan sporten. Den Haag heeft nog geen concrete evenementen voor 2021 op het oog. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en sportkoepel NOC*NSF ondersteunen Den Haag. Het is nog niet bekend hoeveel de titel Den Haag zou gaan kosten.

Den Haag heeft één tegenstander, de Portugese hoofdstad Lissabon. De organisatie achter de sporthoofdstad kiest de winnaar waarschijnlijk eind volgend jaar.

Nederland heeft één keer eerder de sporthoofdstad van het jaar gehad, namelijk Rotterdam in 2005. Dat werd toen gevierd met onder meer het WK honkbal, het WK skateboarden, het WK catamaranzeilen, de Red Bull Air Race, het NK wielrennen, het race-evenement Monaco aan de Maas en de terugkeer van de Wielerzesdaagse. Dit jaar is Praag de sporthoofdstad.

Bron: ANP