De energie-unie en klimaatactie: Europa's overgang naar een koolstofarme economie stimuleren

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 20 juli 2016.

De Europese Commissie stelt vandaag een pakket maatregelen voor om de overgang naar een koolstofarme economie in alle sectoren in Europa te versnellen.

De Commissie werkt eraan de EU concurrerend te houden naargelang het wereldwijde maatschappelijke en economische model onder impuls van de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering evolueert in de richting van een moderne en koolstofarme economie. De voorstellen van vandaag bieden de lidstaten duidelijke en billijke richtsnoeren, zodat zij zich op de toekomst kunnen voorbereiden en Europa concurrerend kunnen houden. Dit vormt een essentieel onderdeel van de energie-unie en van een toekomstgericht beleid inzake klimaatverandering.

In 2014 is de EU een sterk engagement aangegaan, namelijk de broeikasgasemissies tegen 2030 gezamenlijk en in alle economische sectoren met ten minste 40 % te verlagen ten opzichte van 1990. De voorstellen van vandaag bevatten bindende jaarlijkse streefcijfers voor de lidstaten betreffende de broeikasgasemissies voor 2021-2030. Hierin wordt voorgesteld dat de sectoren vervoer, bouw, landbouw, afvalverwerking, landgebruik en bosbouw een bijdrage leveren aan de EU-klimaatactie (zie factsheet MEMO/16/2499 en factsheet MEMO/16/2496). Het nieuwe kader is gebaseerd op de beginselen van billijkheid, solidariteit, kosteneffectiviteit en milieu-integriteit. Het heeft betrekking op alle lidstaten, aangezien zij het voortouw moeten nemen en zullen beslissen hoe de maatregelen moeten worden uitgevoerd om het overeengekomen 2030-streefcijfer te halen. De Commissie presenteert ook een strategie voor emissieluwe mobiliteit, waarin het verloop van de ontwikkeling van maatregelen in de hele EU betreffende emissieluwe en emissieloze voertuigen en alternatieve emissieluwe brandstoffen wordt geschetst (zie factsheet MEMO/16/2497).

Vicevoorzitter van de Europese Commissie met de portefeuille Energie-unie, Maroš Šefčovič i: "De energie-unie werpt vruchten af. Door middel van de voorgestelde hervorming van de regeling voor de handel in emissierechten vorig jaar en het voorstel van vandaag met streefcijfers voor de lidstaten inzake broeikasgasemissies, verankeren we het klimaat- en energiekader 2030 in wetgeving. We willen ook ons vervoersysteem stevig op weg helpen naar nulemissie. Met het pakket van vandaag tonen we dat we alle beleidsopties benutten om de concurrerende, circulaire en koolstofarme economie te bereiken die we in de strategie voor de energie-unie hebben beloofd."

Vicevoorzitter met de portefeuille Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen, Jyrki Katainen i: "Deze strategie gaat over meer dan alleen vervoer en emissies. Ze moet worden gezien als een extra element in onze inspanningen om de Europese economie te moderniseren en onze interne markt te versterken. Met de strategie worden de topprioriteiten voor de overgang naar emissieluwe mobiliteit bepaald en worden toekomstige investeerders duidelijke richtsnoeren geboden. Dit levert een bijdrage aan onze permanente doelstellingen: het creëren van goede voorwaarden voor onze industrie zodat deze beter kan concurreren en degelijke banen kan aanbieden."

EU-commissaris voor Klimaatactie en Energie Miguel Arias Cañete i: "De EU heeft een ambitieus streefcijfer voor emissiereductie en ik ben ervan overtuigd dat we dit dankzij de gezamenlijke inspanningen van alle lidstaten kunnen behalen. De bindende nationale streefcijfers die we voorstellen, zijn billijk, flexibel en realistisch. Deze vormen de juiste stimulans om de investeringen in vervoer, landbouw, de bouw en afvalverwerking een hoge vlucht te doen nemen. Met deze voorstellen tonen we aan dat we ons huiswerk hebben gedaan en dat we onze beloftes nakomen."

EU-commissaris voor Vervoer Violeta Bulc i: "Vervoer is goed voor een kwart van de Europese broeikasgasemissies en is een belangrijke bron van luchtvervuiling. De overgang naar emissieluwe mobiliteit is daarom essentieel om de ambitieuze EU-klimaatdoelstellingen te behalen en de levenskwaliteit in onze steden te verbeteren. Dit is ook een kans om de Europese economie te moderniseren en het concurrentievermogen van de Europese industrie op peil te houden. De strategie die we vandaag aannemen, omvat ook een stappenplan richting emissieluwe mobiliteit en zal een impuls bieden aan die kentering."

In de EU worden er al inspanningen geleverd om particuliere investeringen te richten op klimaatactie en het efficiënt gebruik van hulpbronnen. De financiële instrumenten van de EU dragen ook aanzienlijk bij aan de klimaatfinanciering. Meer dan 50 % van de tot dusver goedgekeurde investeringen hebben betrekking op het klimaat. Als onderdeel van het investeringsplan voor Europa ligt het Europees Fonds voor strategische investeringen op schema om tegen medio 2018 te zorgen voor minstens 315 miljard euro aan extra investeringen in de reële economie. Daarnaast gaat de Commissie actief te werk om te garanderen dat bij de besteding van EU-middelen rekening wordt gehouden met de klimaatdoelstellingen. Ten minste 20 % van de huidige EU-begroting wordt expliciet aan het klimaat gewijd.

Achtergrond

In oktober 2014 hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders een bindend streefcijfer vastgesteld om de emissies in de hele EU-economie tegen 2030 met ten minste 40 % te reduceren ten opzichte van 1990. Alle economische sectoren moeten een bijdrage leveren aan de verwezenlijking van die emissiereductie. Om dit kosteneffectief te doen, moeten de industrieën en energiesectoren die onder de EU-regeling voor de handel in emissierechten (ETS) vallen, hun emissies tegen 2030 met 43 % reduceren ten opzichte van 2005. Andere economische sectoren zoals vervoer, de bouw, landbouw, afvalverwerking, landgebruik en bosbouw moeten hun emissies tegen 2030 met 30 % reduceren ten opzichte van 2005.

Samen met het voorstel van vorig jaar om de EU-regeling voor de handel in emissierechten te herzien, zullen de klimaatgerelateerde wetgevingsvoorstellen van vandaag richting geven aan de overgang naar een koolstofarm Europa en tegemoetkomen aan de verbintenissen die de landen van de Europese Unie zijn aangegaan in het kader van de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering. De Commissie zal werk maken van het actieplan voor emissieluwe mobiliteit om de overige initiatieven tijdig te presenteren. Tegen het eind van het jaar wil de Commissie ook andere initiatieven voor hernieuwbare energiebronnen, energie-efficiëntie en de interne energiemarkt presenteren als onderdeel van de strategie voor de energie-unie.

Meer informatie:

Nieuwssite van DG CLIMA (waar ook wetgeving kan worden teruggevonden)

De tekst van de Europese strategie voor emissieluwe mobiliteit - Factsheet en ondersteunende analyse kan hier worden geraadpleegd.

Factsheet: Vragen en antwoorden over het voorstel van de Commissie voor bindende doelstellingen inzake de reductie van broeikasgasemissies voor de lidstaten (periode 2021-2030)

Factsheet: Vragen en antwoorden over het voorstel voor de opname van de sector landgebruik in het klimaat- en energiekader 2030 van de EU

Factsheet: Vragen en antwoorden over de Europese strategie voor emissieluwe mobiliteit

Tabel: Voorgestelde streefcijfers en toegang tot nieuwe flexibiliteit

 
 

2030 target compared to 2005

Maximum annual flexibility

(as a % of 2005 emissions)

One-off flexibility from Emissions Trading System to Effort Sharing Regulation

Flexibility from land use sector to Effort Sharing Regulation*

LU

-40%

4%

0.2%

SE

-40%

2%

1.1%

DK

-39%

2%

4.0%

FI

-39%

2%

1.3%

DE

-38%

 

0.5%

FR

-37%

 

1.5%

UK

-37%

 

0.4%

NL

-36%

2%

1.1%

AT

-36%

2%

0.4%

BE

-35%

2%

0.5%

IT

-33%

 

0.3%

IE

-30%

4%

5.6%

ES

-26%

 

1.3%

CY

-24%

 

1.3%

MT

-19%

2%

0.3%

PT

-17%

 

1.0%

EL

-16%

 

1.1%

SI

-15%

 

1.1%

CZ

-14%

 

0.4%

EE

-13%

 

1.7%

SK

-12%

 

0.5%

LT

-9%

 

5.0%

PL

-7%

 

1.2%

HR

-7%

 

0.5%

HU

-7%

 

0.5%

LV

-6%

 

3.8%

RO

-2%

 

1.7%

BG

0%

 

1.5%

*Estimate, limit is expressed in absolute million tonnes over 10 years.

IP/16/2545

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail