Raad geeft startsein voor militaire opleidingsmissie in Centraal-Afrikaanse Republiek

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op zaterdag 16 juli 2016.

Op 16 juli 2016 gaf de Raad i het startsein voor de militaire opleidingsmissie van de EU i in de Centraal-Afrikaanse Republiek (EUTM RCA). De missie zal bijdragen aan de alomvattende aanpak van de EU en de hervorming van de veiligheidssector in het land.

De missie heeft een eerste looptijd van twee jaar en zal haar hoofdkwartier in Bangui hebben. De missiecommandant is generaal Eric Hautecloque-Raysz uit Frankrijk. EUTM RCA volgt op een militaire adviesmissie van de EU (EUMAM RCA) en streeft naar moderne, efficiënte, inclusieve en democratisch verantwoordingsplichtige Centraal-Afrikaanse strijdkrachten (FACA). De missie zal strategisch advies geven aan het ministerie van Defensie en de generale staf van de Centraal-Afrikaanse Republiek, en zal opleiding en training verstrekken aan de FACA.

De Raad hechtte op 19 april 2016 zijn goedkeuring aan het opzetten van de missie. De EU-ambassadeurs in het Politiek en Veiligheidscomité bereikten een akkoord over het missieplan en de inzetregels van EUTM RCA. Op basis van dat akkoord besloot de Raad op 12 juli om de missie op 16 juli van start te laten gaan, rekening houdend met de aanbeveling van de missiecommandant.

Centraal-Afrikaanse Republiek: groen licht voor militaire EU-opleidingsmissie van 2 jaar (persmededeling)

EUMAM RCA (EDEO-website)

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

EUTM RCA (EDEO-website)

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN