Jaarverslag 2015 over de handel in landbouwproducten en voedingsmiddelen: EU grootste exporteur ter wereld

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 14 juli 2016.

De EU behoudt haar positie als grootste exporteur van landbouwproducten en voedingsmiddelen ter wereld. In 2015 werd voor 129 miljard euro aan landbouwproducten en voedingsmiddelen geëxporteerd, meer dan 7 % van alle goederen die vanuit de EU worden uitgevoerd.

In 2015 voerde de EU voor 129 miljard euro aan landbouwproducten uit, een jaarlijkse stijging van 5,7 %. Daardoor behoudt de EU haar positie van grootste exporteur van landbouwproducten en voedingsmiddelen ter wereld. Het netto handelsoverschot bedraagt 16 miljard euro.

De waarde van de totale productie van de landbouwsector in de Europese Unie werd in 2015 op 410 miljard euro geraamd. Volgens het verslag 2015 over de handel in landbouwproducten en voedingsmiddelen, dat vandaag is gepubliceerd, zijn in de landbouw en in de voedingsmiddelen- en drankensector miljoenen mensen aan het werk, goed voor 7,5 % van de werkgelegenheid en 3,7 % van de totale toegevoegde waarde van de EU.

Hoewel sommige lidstaten en sectoren nog altijd lijden onder het Russische invoerverbod en de lage prijzen op de wereldmarkt, presteerde de Europese landbouwhandel in 2015 over het geheel genomen goed.

Phil Hogan i, EU-commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling: "Onze handelsprestaties blijven goed nieuws voor de landbouw- en voedingssector in de EU. Door onze strenge productienormen en inzet voor hoogwaardige voeding en dranken blijven wij verzekerd van een wereldwijde vraag. Wij hebben aanzienlijke middelen aangewend om die kansen optimaal te benutten, waaronder een groter budget voor wereldwijde promotie en een aantal nieuwe en interessante handelsmogelijkheden. Ik hoop dat de uitvoer van de Europese landbouwers en voedingsmiddelenbedrijven in de komende maanden zal blijven groeien. De Commissie zal hen in elke fase steunen. Gemiddeld komt elke 100 000 euro aan export overeen met één baan op het platteland. De puike uitvoerprestatie inzake Europese landbouwproducten en voedingsmiddelen is dus goed voor de werkgelegenheid en de groei op het platteland."

Diversificatie is het sleutelwoord voor deze exportprestatie. Er zijn niet alleen nieuwe markten gevonden, maar de banden met de bestaande partners zijn versterkt. Ongeveer de helft van de totale toename van de uitvoer is het gevolg van de groeiende handel met China. De EU-28 voert de meeste landbouwproducten en voedingsmiddelen uit naar de VS, China, Zwitserland, Rusland en Japan. In 2015 zijn een aantal sanitaire en fytosanitaire belemmeringen opgeheven. De exportmogelijkheden zijn ook uitgebreid door overeenkomsten inzake geografische aanduidingen van EU-kwaliteitsproducten, onder meer met Marokko. De rangschikking van de grootste exporteurs ter wereld bleef in 2015 ongewijzigd. De EU nam de leiding over van de VS in 2013.

Landbouwproducten maken meer dan 7 % uit van alle goederen die vanuit de EU worden geëxporteerd. De grote verscheidenheid van producten uit alle onderdelen van de waardeketen illustreert de flexibiliteit van de sector. Er worden wijn, granen, vlees, olijfolie en zuivelproducten uitgevoerd. Een derde van de uitvoer bestaat uit dranken en producten van de voedingsindustrie, zoals pasta, zuigelingenvoeding en andere verwerkte producten. De grootste exportstijgingen kwamen voor rekening van producten die al een hoog aandeel in de uitvoer van landbouwproducten en voedingsmiddelen hebben, zoals gedistilleerde dranken en wijn. De exportwaarde van die twee productcategorieën samen steeg tot 1,5 miljard euro. De exportwaarde daalde* het sterkst voor melkpoeder. Zuivel en fruit en groente werden het hardst getroffen door het Russische invoerverbod. De lage exportwaarde van zuivel werd ook veroorzaakt door de lagere prijzen. De invoer in de EU wordt daarentegen gedomineerd door agrarische levensmiddelen en diervoeders, die ongeveer 80 % van de totale invoer uitmaken. Bovendien is de EU door een sterkere groei van de export sinds 2010 een netto-exporteur.

Het volledige verslag, inclusief algemene overzichten van de handelsprestaties van de belangrijkste EU-partners (VS, China, Brazilië, Japan, Rusland) en een gedetailleerde beschrijving van hun handel met de EU, is hier te vinden.

*Gecorrigeerd op 22 juli 2016 om 12:00 uur.

IP/16/2525

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail