Facebook Live: Artis Pabriks beantwoordt vragen over versterking EU-buitengrenzen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 5 juli 2016, 11:31.

De buitengrenzen van de EU i kunnen binnenkort worden versterkt in het kader van een voorstel waar deze week in het EP i over wordt gestemd. Het voorstel voorziet in de oprichting van een Europese grens- en kustwacht en een sterkere rol voor Frontex, het agentschap voor grensbeheer, bij de terugkeer van migranten. Kom meer te weten in onze Facebook live-sessie deze woensdag met EP-hoofdonderhandelaar, Artis Pabriks i, en stel uw vragen!

De plannen willen Frontex i extra bevoegdheden geven, waardoor het in staat wordt gesteld een Europese grens- en kustwacht in het leven te roepen, een sterkere rol te spelen bij de terugkeer van migranten naar hun land van herkomst en de binnenlandse veiligheid van de EU te verbeteren, vooral door terrorismebestrijding.

Het idee is om de paspoort-vrije Schengenzone i te herstellen. De rol van Frontex zou zijn om de EU-landen i te helpen bij het grensbeheer en indien nodig, onmiddellijke interventie en hulp te bieden. Indien een bedreiging voor het Schengengebied ontstaat en het EU-land in kwestie niet aan een besluit van de Raad i voldoet, dan hebben de andere lidstaten het recht hebben om opnieuw grenscontroles in te voeren.

Frontex zou ook regelmatig aan het EP verslag moeten uitbrengen en de EP-leden i toegang tot informatie moeten geven. Het EP zou ook een grotere rol moeten spelen in de selectieprocedure voor de uitvoerend directeur van het agentschap.

Het voorstel moet door zowel het Europees Parlement als de Raad worden goedgekeurd voordat het in werking kan treden. Na onderhandelingen bereikten de twee instellingen een voorlopig akkoord dat op maandag 4 juli in de commissie Burgerlijke vrijheden werd goedgekeurd. De leden debatteren plenair over het akkoord op dinsdag 5 juli vanaf 16.00 uur en stemmen de volgende dag

Live Facebook sessie

Onze Facebook sessie met de hoofdonderhandelaar van het Parlement, Artis Pabriks, een Lets lid van de EVP i-fractie, is op woensdag 6 juli om 11 uur. Volg ons op onze Facebook pagina en stel uw vragen in het opmerkingenveld.

REF. : 20160701STO34327


1.

Relevante EU dossiers