Terrorismebestrijding op alle fronten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 4 juli 2016, 16:33.

Rond 5000 Europeanen zijn vertrokken naar conflictgebieden om zich aan te sluiten bij terroristische groeperingen. Het EP werkt aan maatregelen om het voorbereiden van terreuraanslagen strafbaar te stellen en om Europese burgers die de EU binnenkomen en verlaten, te controleren. Bekijk onze video voor meer informatie over terrorismebestrijding met Monika Hohlmeier i (EPP, DE), rapporteur van de richtlijn terrorismebestrijding en Gilles De Kerchove i, EU-coördinator voor terrorismebestrijding.

Radicalisering

Het Parlement werkt momenteel op meerdere gebieden aan terrorismebestrijding zoals aan een project om de-radicalisering te verbeteren. In november 2015 werd een resolutie aangenomen over het voorkomen van radicalisering in gevangenissen en op het internet door middel van onderwijs en sociale inclusie.

Online propaganda

Terrorismebestrijding moet ook online worden aangepakt. IS plaatst naar schatting dagelijks 100.000 tweets. Europol speelt een actieve rol in het opsporen van dergelijke content.

Buitenlandse strijders

Er bestaat momenteel al EU-wetgeving die een aantal terroristische daden strafbaar stelt maar de nieuwe regels zouden verder gaan en ook voorbereidende handelingen strafbaar stellen zoals het volgen van opleidingen en terroristische activiteiten financieren. Op maandag 4 juli wordt er in de commissie Burgerlijke vrijheden over deze maatregelen gestemd.

Een andere maatregel is het onderscheppen van EU-burgers die terugkeren van conflictgebieden om terreurdaden te plegen. Deze werd al op 21 juni door de commissie Burgerlijke vrijheden gesteund.

Wapenbezit

De leden werken verder aan maatregelen met betrekking tot wapenbezit.

REF. : 20160701STO34301


1.

Relevante EU dossiers