Rusland: EU verlengt economische sancties met 6 maanden

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 1 juli 2016.

De Raad heeft de economische sancties tegen specifieke sectoren van de Russische economie op 1 juli verlengd tot en met 31 januari 2017.

Deze maatregelen werden aanvankelijk voor één jaar ingesteld op 31 juli 2014, als reactie op de Russische acties die de situatie in Oekraïne destabiliseerden. In september 2014 werden zij versterkt. Zij zijn gericht op de financiële, de energie- en de defensiesector, en op goederen voor tweeërlei gebruik.

De Europese Raad i kwam op 19 maart 2015 overeen de duur van de sancties te koppelen aan de onverkorte uitvoering van de akkoorden van Minsk, die uiterlijk op 31 december 2015 een feit had moeten zijn.

Aangezien de akkoorden van Minsk op 31 december 2015 niet volledig waren uitgevoerd, verlengde de Raad de economische sancties tot en met 31 juli 2016. Na de uitvoering van de akkoorden van Minsk te hebben beoordeeld, besloot de Raad de sancties met nog eens zes maanden te verlengen, tot en met 31 januari 2017.

De verlengde maatregelen doen met name het volgende:

zij beperken de toegang tot de primaire en secundaire kapitaalmarkten van de EU i voor 5 grote Russische financiële instellingen die eigendom van de staat zijn, en voor hun buiten de EU gevestigde dochterondernemingen waarin zij een meerderheidsbelang hebben, evenals voor 3 grote Russische energiebedrijven en 3 defensiefirma's;

zij bevatten een verbod op de invoer en uitvoer van wapens;

zij stellen een uitvoerverbod in voor goederen voor tweeërlei gebruik voor militair gebruik of militaire eindgebruikers in Rusland;

zij beperken de toegang van Rusland tot bepaalde gevoelige technologieën en diensten die voor olieproductie en -exploratie kunnen worden gebruikt.

Naast deze economische sancties zijn verschillende EU-maatregelen van kracht als reactie op de crisis in Oekraïne, waaronder:

gerichte individuele beperkende maatregelen, namelijk een visumverbod en de bevriezing van activa, die op dit moment op 146 personen en 37 entiteiten van toepassing zijn tot en met 15 september 2016;

beperkende maatregelen in verband met de illegale inlijving van de Krim en Sebastopol; deze maatregelen zijn beperkt tot het grondgebied van de Krim en Sebastopol en zijn momenteel van toepassing tot en met 23 juni 2017.

Het besluit werd aangenomen via een schriftelijke procedure en, overeenkomstig de regels voor alle besluiten over de verlenging van beperkende maatregelen, met eenparigheid van stemmen.

Overzicht van de beperkende EU-maatregelen als reactie op de crisis in Oekraïne