Wat verwachten Slowaakse parlementsleden van het Voorzitterschap van hun land?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 30 juni 2016, 18:31.

Op 1 juli neemt Slowakije het voorzitterschap van Nederland van de Raad i van de EU i over. Tijdens de komende 6 maanden wil het land de economie van de EU versterken, de gemeenschappelijke markt op het gebied van energie en digitale economie moderniseren en verdiepen en werken aan een duurzaam migratie- en asielbeleid. Daarnaast krijgt het land te maken met de nieuwe situatie van de EU na het Brits referendum. Lees wat drie Slowaakse delegatieleiders van het Voorzitterschap verwachten.

Anna Záborská (EPP)

Het Slowaaks voorzitterschap i is het tastbare bewijs dat we vandaag zijn gelijkwaardige partners zijn van de grote Europese landen i. Als bovendien onze ambtenaren en politici erin zullen slagen voortgang te boeken met de onderhandelingen over belangrijke kwesties, die niet alleen de Slowaakse burgers, maar de gehele EU ten goede komen, zullen we ons gezag en invloed bevorderen.

Ons voorzitterschap zal het begin zijn van de onderhandelingen over het Verenigd Koninkrijk. Dit zal een grote uitdaging zijn, niet alleen voor de Slowaakse diplomatie, maar voor de hele Unie aangezien niemand hier al ervaring mee heeft. Het zal heel moeilijk zijn om enerzijds de instandhouding van de wederzijdse voordelen van de economische samenwerking te waarborgen en, aan de andere kant, aan te tonen dat het lidmaatschap van de EU lidstaten en burgers meer dan alleen maar een bilateraal handelsakkoord biedt.

Vladimír Maňka (S&D)

De EU wordt geconfronteerd met een grote druk: extremisme, nationalistische tendensen en euroscepticisme groeien. De vluchtelingencrisis, klimaatverandering, energievoorziening, belastingontduiking, belastingfraude, gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid, de digitale unie, roaming, het stimuleren van de werkgelegenheid, minder ontwikkelde regio's en jonge mensen helpen: al deze kwesties vereisen gemeenschappelijke oplossingen.

Onze ambitie is om de veerkracht van de EU tegen crisis te verbeteren en het vertrouwen van de burgers in het gemeenschappelijk Europees project nieuw leven in te blazen. In het kader van de uitslag van het Britse referendum hebben we niets aan politici die druk, argumenten en haat creëren maar hebben wij politici nodig die het belang van iedereen boven hun eigen voordeel plaatsen.

Branislav Škripek (ECR)

Ik zie het Slowaaks voorzitterschap als een historische gebeurtenis, niet alleen om ons land te vertegenwoordigen. Het biedt ons de mogelijkheid om terug te keren naar de hoofdlijnen van de EU. De Brexit is een koude douche voor de Europese Unie. Dit is een historisch precedent waaruit we iets nieuws moeten leren. Het politieke doel van mijn Britse collega's in de ECR was om Europa te hervormen en hier sta ik volledig achter.

Slowakije heeft EP-leden i in de drie grootste fracties: EVP i (6), S&D (4) en ECR (3). De leden waar wij mee spraken zijn de Slowaakse delegatieleiders in de respectieve fracties.

REF. : 20160630STO34202