Nederlandse politieke partijen reageren op 'Brexit'

vrijdag 24 juni 2016
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Het nieuws dat de Britten de EU i willen verlaten is bij de pro-Europese Nederlandse fracties in het Europees Parlement i en in de Tweede Kamer hard aangekomen. 

PvdA

De PvdA i reageerde bij monde van Marit Maij i, Europawoordvoerder in de Tweede Kamer: ,,Deze uitslag is teleurstellend, maar we moeten de keuze van de Britten respecteren. Ook nu die keuze slecht is voor Groot-Brittannië, slecht voor Nederland en slecht voor Europa. Het is nu aan de Britten om aan te geven hoe ze de uittreding verder willen vormgeven."

VVD

De andere regeringspartij, de VVD i, noemt het Britse 'leave' een klap: ,,Het is duidelijk dat dit grote consequenties zal hebben. Dit is onontgonnen terrein, dus het is belangrijk om hier rustig en verstandig te werk te gaan. De Britten zijn en blijven een belangrijke bondgenoot en een bevriend land,'' aldus Anne Mulder i, Europawoordvoerder van de VVD.

CDA

Esther de Lange i, Europarlementariër voor het CDA i, is ook teleurgesteld: ,,Het CDA vindt het zeer jammer dat de Britten bij meerderheid hebben gekozen voor een vertrek uit de EU. Met deze uitslag bestaat er heel veel onduidelijkheid over hoe nu verder."

SP

Europarlementariër Dennis de Jong (SP): ,,Brussel komt er niet meer mee weg om de stem van de bevolking te negeren. Tot nu toe werden referenda, zoals die over een Europese grondwet, zo'n beetje met pleisters afgeplakt. Dit is een duidelijk teken dat er grondig hervormd moet worden. Premier Rutte i moet inzetten op minder bevoegdheden voor de Europese Commissie i en versterking van de nationale parlementen."

GroenLinks en D66

GroenLinks i en D66 i uitten ook hun teleurstelling. Jesse Klaver i (GroenLinks): ,,Als Europeaan in hart en nieren baal ik uiteraard enorm. Dit kan een keerpunt in de geschiedenis van de Europese Unie zijn. Het laat zien dat het Europese project ook kan mislukken.'' Sophie in 't Veld i (D66/Europees Parlement): ,,Dit is buitengewoon teleurstellend en ik druk me zacht uit. Maar hopelijk is het ook shocktherapie voor de rest van de EU en de Nederlandse partijen in het midden die zich hebben laten gijzelen door populisme.'' In 't Veld roept op tot hervormingen: ,,Ik hoop dat we nu kunnen beginnen te werken aan een sterk Europa''.

ChristenUnie

Partijleider Gert-Jan Segers i (ChristenUnie): ,,Dit is een hele sombere dag. Nederland verliest een medestander binnen de EU. De EU verliest een sterk land dat altijd heilzaam tegenwicht bood tegen Brusselse overmoed. De brexit laat vooral zien dat de EU burgers van zich heeft vervreemd en zo niet verder kan. De Unie maakt zich vaak te groot bij kleine dingen en faalt te vaak bij grote vragen. Dit sombere moment moet ook het moment zijn van een andere Unie."

SGP

Ook SGP-leider Van der Staaij i wil hervormingen: ,,Brexit luidt einde in van de EU als eliteproject. Alleen radicaal hervormde Europese samenwerking heeft de toekomst''.   

PVV

Geert Wilders i reageerde opgetogen. ,,Donderdag 23 juni gaat de geschiedenis in als Independence Day. De eurofiele elite is verslagen. Groot-Brittannië wijst Europa de weg naar de toekomst en de bevrijding. Het is nu tijd voor een nieuwe start, vertrouwend op eigen kracht en soevereiniteit. Ook in Nederland''. Marcel de Graaff i (Europees Parlement): ,,De boodschap van Brexit is duidelijk: soevereiniteit terug naar de lidstaten. Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is niet geschikt om dat te doen en moet aftreden.’’ De PVV i wil een referendum over het Nederlands lidmaatschap van de EU tot inzet maken van de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar. 

Bron: ANP