Vluchtelingendag: de situatie in de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 20 juni 2016, 15:23.

Vluchtelingendag wordt elk jaar op 20 juni gehouden als eerbetoon aan de mensen die gedwongen hun land hebben ontvlucht als gevolg van oorlog, conflicten of armoede. Vorig jaar alleen al staken meer dan één miljoen mensen de Middellandse Zee over op de vlucht naar de EU i. Van deze mensen zijn 3,3771 als vermist of omgekomen geregistreerd Het merendeel van de vluchtelingen komt uit Syrië (38%). Bekijk onze infografiek om te zien hoe de situatie evolueerde in de periode 2011-2015.

De autoriteiten maken een onderscheid tussen vluchtelingen en asielzoekers. Vluchtelingen worden gedefinieerd als mensen die een gegronde vrees voor vervolging hebben op grond van ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of het lidmaatschap van een bepaalde sociale groep, waardoor zij gedwongen zijn om veiligheid te zoeken in een ander land. Een van de meest fundamentele principes in internationaal recht is dat vluchtelingen niet mogen worden uitgezet of teruggestuurd naar situaties waarin hun leven en vrijheid in gevaar zouden zijn.

Asielzoekers zijn mensen die zich aanmelden om als vluchteling te worden erkend en om rechtsbescherming en materiële hulp te ontvangen. Asielzoekers moeten aan de autoriteiten aantonen dat hun vrees voor vervolging in hun land van herkomst gegrond is.

Bekijk onze infografiek om meer te weten te komen over de evolutie van de asielaanvragen in de EU-landen sinds 2011.

REF. : 20160616STO32440