Conclusies van de Raad over de gelijkheid van LHBTI

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 16 juni 2016.

"OVERWEGENDE HETGEEN VOLGT:

  • 1. 
    De eerbiediging van de mensenrechten is een fundamentele waarde van de Unie, zoals vastgelegd in het Verdrag betreffende de Europese Unie en in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.
  • 2. 
    Het is belangrijk gemeenschappelijke waarden, zoals de eerbiediging van de mensenrechten, te bevorderen, evenals een gemeenschappelijke opvatting dat mensenrechten universeel zijn en gelden voor iedereen.
  • 3. 
    Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) bepaalt dat de Unie bij elk optreden streeft naar de opheffing van ongelijkheden en de bestrijding van discriminatie op verschillende gronden, waaronder geslacht en seksuele gerichtheid, bij de bepaling en de uitvoering van haar beleid en optreden[1], en verleent de Raad de bevoegdheid om maatregelen te nemen ter bestrijding van discriminatie op deze gronden.[2]
  • 4. 
    Deze reeks conclusies bouwt voort op eerdere werkzaamheden en politieke intentieverklaringen die het Europees Parlement, de Raad, de Commissie en andere belanghebbenden hebben afgelegd, met inbegrip van de in bijlage I vermelde documenten.
  • 5. 
    Binnen zijn toepassingsgebied verbiedt artikel 21 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie uitdrukkelijk elke vorm van discriminatie op grond van geslacht en seksuele gerichtheid.
  • 6. 
    Discriminatie op grond van seksuele gerichtheid is ook verboden krachtens de Uniewetgeving op het gebied van werkgelegenheid.

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE:

  • 7. 
    NEEMT NOTA VAN het voornemen van de Commissie om samenhang te brengen tussen haar Lijst van acties ter bevordering van de gelijkheid van LHBTI en de richtsnoeren van de Raad ter bevordering en bescherming van de uitoefening van alle mensenrechten door LHBTI-personen in het kader van het externe beleid van de EU.
  • 8. 
    VERZOEKT DE EUROPESE COMMISSIE de maatregelen in haar Lijst van acties ter bevordering van de gelijkheid van LHBTI te bevorderen met volledige inachtneming van de nationale identiteit en de grondwettelijke tradities van de lidstaten evenals van de bevoegdheid van de lidstaten op het gebied van familierecht, de lidstaten regelmatig op de hoogte te houden van de geboekte vooruitgang via de groep op hoog niveau inzake non-discriminatie, gelijkheid en diversiteit en bij de grondrechtentoets van elke voorgestelde beleidsmaatregel aandacht te schenken aan de uitoefening van de grondrechten door LHBTI.
  • 9. 
    VRAAGT DE EUROPESE COMMISSIE tegen eind 2016 en vervolgens elk jaar verslag uit te brengen over de vooruitgang met betrekking tot haar Lijst van acties ter bevordering van de gelijkheid van LHBTI.
  • 10. 
    VERZOEKT DE EUROPESE COMMISSIE extra inspanningen te leveren op het gebied van de verzameling van vergelijkbare gegevens over de discriminatie van LHBTI in de EU, op het gebied van gerichte bewustmakingsactiviteiten op belangrijke gebieden, zoals werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg en sport, en op het gebied van kennis van rechten en het bestrijden van de onderrapportage van discriminatie. Beleidsmaatregelen ter bestrijding van de discriminatie van LHBTI vallen binnen de bredere context van gelijke behandeling.
  • 11. 
    VERZOEKT HET BUREAU VAN DE EUROPESE UNIE VOOR DE GRONDRECHTEN de situatie van LHBTI verder te onderzoeken door statistieken van hoge kwaliteit op basis van de meest betrouwbare methoden te verzamelen.
  • 12. 
    BENADRUKT dat de Commissie, bij het propageren van de acties ter bevordering van de gelijkheid van LHBTI, moet blijven samenwerken met de lidstaten, alsmede met het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) en andere relevante EU-agentschappen, de civiele samenleving en, binnen het kader van de haar in de Verdragen toegekende bevoegdheden, met de relevante internationale organisaties waaronder de Raad van Europa, de OESO en de VN.
  • 13. 
    VERZOEKT DE EUROPESE COMMISSIE EN DE LIDSTATEN de werking van institutionele mechanismen, zoals de nationale organisaties voor gelijke kansen, die cruciale instrumenten zijn voor de non-discriminatie van LHBTI, alsmede die van het Europees netwerk van organen voor de bevordering van gelijke behandeling (Equinet), te versterken en daaraan steun te blijven verlenen.

VERZOEKT DE LIDSTATEN

  • 14. 
    te overwegen samen te werken met de Europese Commissie wat betreft haar Lijst van acties ter bevordering van de gelijkheid van LHBTI, en daarbij optimaal gebruik te maken van de groep op hoog niveau inzake non-discriminatie, gelijkheid en diversiteit om relevante kwesties te bespreken en te zoeken naar manieren om sneller vooruitgang te boeken, met volledige eerbiediging van de bevoegdheden, nationale identiteit en grondwettelijke tradities van de lidstaten; alsmede
  • 15. 
    actie te ondernemen ter bestrijding van discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en genderidentiteit."

____________________

BIJLAGE

Referenties

  • 1) 
    Europees Parlement

Resolutie van het Europees Parlement van 8 september 2015 inzake de situatie van de grondrechten in de Europese Unie (2013-2014) (2014/2254(INI))

Resolutie van het Europees Parlement van 4 februari 2014 over de EU-routekaart tegen homofobie en discriminatie wegens seksuele gerichtheid of genderidentiteit (2013/2183(INI))

  • 2) 
    Raad

Richtsnoeren voor de bevordering en de bescherming van het genot van alle mensenrechten door lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LGBTI) (11153/13)

  • 3) 
    Commissie

Lijst van acties ter bevordering van de gelijkheid van LHBTI van de Commissie

http://ec.europa.eu/justice/discrimination/files/lgbti_actionlist_en.pdf

  • 4) 
    Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten

Bescherming tegen discriminatie op grond van seksuele gerichtheid, genderidentiteit en geslacht in de EU - Vergelijkende rechtsanalyse - Update 2015

http://fra.europa.eu/en/publication/2015/lgbti-comparative-legal-update-2015

Enquête van de Europese Unie over lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders, 2014

http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-eu-lgbt-survey-main-results_tk3113640enc_1.pdf

[1] Artikelen 8 en 10 VWEU.

[2] Artikel 19 VWEU.