NAVO erkent cyber als 4e operationele domein

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op dinsdag 14 juni 2016, 19:00.

Cyberspace is naast land, lucht en zee voortaan het 4e operationele domein van de NAVO. Cyberspace was vandaag onderwerp van gesprek tussen de 28 defensieministers van de lidstaten. Het was in Brussel de laatste ministeriële vergadering voor de NAVO-top in Warschau op 8 en 9 juli. Het besluit wordt in Warschau bekrachtigd.

Tijdens de laatste NAVO-top in Wales besloten de lidstaten dat Cyber onderdeel is van onze collectieve verdediging. Een cyberaanval kan worden gezien als een gewapende aanval. Nederland maakte zich hard voor erkenning van Cyber als 4e domein. "Cyberattacks zijn helaas aan de orde van de dag", aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert i. "Het is belangrijk dat we ons ook in dit domein kunnen verdedigen. De NAVO moet zich aanpassen aan nieuwe dreigingen. Dat hoort bij een modern bondgenootschap."

Roterende battle groups

Vanmiddag spraken de ministers ook over een grotere militaire presentie in Oost-Europa. Het gaat om 4 multinationale, steeds roterende battle groups. Duitsland maakte vandaag bekend een van de 4 battle groups te leveren. "Nederland onderzoekt of wij daarbinnen een eventuele bijdrage kunnen leveren. De bataljons zijn overigens puur defensief en bedoeld ter afschrikking", aldus Hennis.

Steun aan landen

Morgen spreken de ministers over steun aan een aantal kwetsbare landen aan de randen van het NAVO-gebied, zoals Georgië en Oekraïne, maar bijvoorbeeld ook over Irak. Dit verbetert de weerbaarheid en zorgt voor meer veiligheid. Daarvoor lopen diverse trainingsprogramma's.

Tot slot staat in Brussel de samenwerking tussen de NAVO en de EU i op de agenda. Goed voorbeeld is het NAVO-vlootverband en Frontex bij de aanpak van illegale migratie in de Egeïsche zee. Nederland draagt hier momenteel aan bij met het Multipurposefregat Zr. Ms Van Amstel.