Laatste interparlementaire conferentie EU-voorzitterschap

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 9 juni 2016.

De eerste helft van 2016 is Nederland voorzitter van de EU. De laatste interparlementaire conferentie in het kader van dit EU-voorzitterschap i is op maandag 13 en dinsdag 14 juni 2016. Zo’n 250 parlementariërs uit heel Europa komen naar de zogeheten plenaire COSAC-conferentie, die de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal organiseren. De COSAC bestaat uit leden van de nationale parlementen en leden van het Europees Parlement i. Zij hebben gemeen dat zij zich specifiek met Europese Zaken bezighouden.

Live volgen

De conferentie is maandag 13 en dinsdag 14 juni vanaf 9.00 uur live te volgen via deze website. U kunt meekijken of meeluisteren.

Programma

De plenaire COSAC-conferentie begint maandag 13 juni met een toespraak van minister-president Mark Rutte i, waarin hij terugblikt op het Nederlandse EU-voorzitterschap. Hierna gaat hij in debat met de aanwezigen. Daarnaast staan er vijf inhoudelijke sessies op de agenda. In de eerste sessie staat de behandeling van EU-voorstellen in nationale parlementen centraal. De tweede sessie gaat over rechtsstatelijkheid. Eurocommissaris i Frans Timmermans i is uitgenodigd om deze twee sessies bij te wonen. De derde sessie gaat dieper in op parlementaire diplomatie.

Op dinsdag 14 juni spreekt Alex Brenninkmeijer i namens de Europese Rekenkamer i in de vierde sessie over de wijze waarop Europese parlementen rapporten van de Europese Rekenkamer behandelen. In sessie vijf staat migratie centraal. De plenaire COSAC-conferentie eindigt met het aannemen van de bijdragen en conclusies (dinsdag, 12.00 uur).

Winnaar essaywedstrijd

In verband met het EU-voorzitterschap hebben de Eerste en Tweede Kamer een essaywedstrijd uitgeschreven voor hbo-studenten en universitaire studenten van 18 tot 25 jaar. Het thema van de essaywedstrijd was: wat is over 25 jaar de rol van het Nederlandse parlement in de Europese Unie? De winnaar wordt dinsdag 14 juni aan het slot van de plenaire COSAC-conferentie bekendgemaakt. om 12.45 uur krijgt de winnende student de kans om zijn of haar visie aan de conferentiedeelnemers te presenteren.

Parlementaire controle

De plenaire COSAC-conferentie is de zesde en laatste interparlementaire conferentie die de Eerste en Tweede Kamer organiseert tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap. Naast vier vaststaande interparlementaire conferenties hebben de Eerste en Tweede Kamer twee themaconferenties georganiseerd; één over mensenhandel en één over energie. Het overkoepelende thema van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap is ‘bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming’.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de speciale website voor de parlementaire activiteiten tijdens het EU-voorzitterschap.