Migratie: verbetering van het beheer en de veiligheid van de EU-grenzen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 2 juni 2016, 18:18.

De instroom van illegale migranten blijft een uitdaging voor Europa. Volgens Frontex moesten alleen al in de afgelopen week 13.800 mensen worden gered uit de Middellandse Zee. De EU werkt aan verschillende manieren om migratie beter te beheren. Op maandag 30 mei keurde de EP i-commissie Burgerlijke vrijhede ii voorstellen goed over migratie en samenwerking met andere landen, wat de weg vrijmaakt voor een beter beheer van de grenzen van de EU. Lees verder voor een overzicht van de voorstellen.

Vorig jaar zijn er meer dan één miljoen migranten aangekomen over zee volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UnHCR. Dit jaar zijn al 205.287 vluchtelingen aangekomen via zee en 2510 mensen zijn overleden of vermist.

Europese grens- en kustwacht

De nationale regeringen hebben de Europese Commissie i gevraagd om te komen met voorstellen voor een Europese grens- en kustwacht. Het nieuwe agentschap zou Frontex en de nationale autoriteiten verantwoordelijke voor het beheer van de grenzen, verenigen voor het dagelijks beheer van de buitengrenzen.

De grens- en kustwacht zou het recht hebben om in te grijpen, wat betekent dat het in staat zou zijn om actie te nemen, zelfs wanneer een lidstaat niet in staat of niet bereid is om de nodige maatregelen te nemen. Het zou ook worden betrokken bij het beheer en het toezicht op de migratiestromen naar en binnen de EU. Bovendien zou Europees bureau voor terugkeer deel van het agentschap zijn om migranten die hier illegaal verblijven, te helpen terug te keren.

Een standaard Europees document voor terugkeer zou het gemakkelijker moeten maken voor landen buiten de EU om terugkerende migranten te accepteren. Ten slotte zou de grens- en kustwacht samenwerken met andere EU-organisaties en agentschappen om terrorisme te helpen voorkomen.

De commissie Burgerlijke vrijheden stemde op 30 mei in met de plannen van Artis Pabriks i (EVP, Letland). Hij zei: "De EU moet veiligere, beter beheerde buitengrenzen hebben en daarom moet de Europese grens- en kustwacht er zo snel mogelijk komen. Het is echter geen wondermiddel dat de migratiecrisis kan oplossen of het Schengengebied i kan herstellen. Toch is het de eerste stap."

Volgend op de stemming is het Parlement begonnen aan gesprekken met de Raad, die de EU-landen vertegenwoordigt, om tot een akkoord over de nieuwe wetgeving te komen.

Terugkerende migranten

De EU is ook op zoek naar manieren om migranten die geen asiel hebben gekregen, terug te laten keren. Wanneer deze procedures niet doeltreffend zijn, kan dit lang duren. EU-landen kunnen vervangende documenten geven aan mensen die geen juiste papieren hebben maar deze worden vaak niet door landen buiten de EU erkend omdat er geen gemeenschappelijke normen zijn en de documenten lage beveiligingsfuncties hebben.

De Commissie stelt een standaard-reisdocument van de EU voor, voor migranten die niet langer in de EU kunnen verblijven. De lidstaten zouden dan hetzelfde type documenten moeten gebruiken met dezelfde persoonlijke gegevens om het terugkeerproces gemakkelijker te maken.

De commissie Burgerlijke vrijheden stemde op 30 mei met de plannen in. Rapporteur Jussi Halla-aho (ECR, Finland) zei hierover: "Een klein stukje van de puzzel en een stap in de goede richting." Het voorstel zal nu ook door de Raad worden goedgekeurd voordat het in werking kan treden.

Veilige landen van herkomst

De Commissie stelt een gemeenschappelijke EU-lijst van veilige landen van herkomst voor, om de aanvragen van mensen die afkomstig zijn uit landen die als veilig worden beschouwd, te versnellen. Momenteel wordt deze lijst vastgesteld op nationaal niveau.

Dit voorstel moet door het Parlement en de Raad worden goedgekeurd voordat het in werking kan treden.

Betere informatie-uitwisseling

Onderscheid maken tussen vluchtelingen en economische migranten kan moeilijk zijn evenals het identificeren van potentiële terroristen. Daarom is het belangrijk informatie te verzamelen en te delen over de mensen die de EU binnenkomen.

Het Europees Strafregister Informatiesysteem (ECRIS) is opgericht in 2012 om informatie uit te wisselen over strafrechtelijke veroordelingen van EU-burgers. De Commissie stelt voor om het systeem uit te breiden met mensen van buiten de EU. EP-leden willen dat Europol, het rechtshandhavingsagentschap van de EU, en het grensagentschap Frontex deze gegevensbank ook op aanvraag per geval kunnen inzien.

De commissie Burgerlijke vrijheden keurde de plannen op 30 mei goed. "We moeten het vertrouwen van het publiek herstellen, dat we in staat zijn om toezicht te houden op wie de EU in komt,” zei rapporteur Timothy Kirkhope i, (VK, ECR).

Plenaire vergadering van volgende week

Migratie zal volgende week in de plenaire vergadering op de agenda staan. Op dinsdag 7 juni debatteren de leden over een financieel plan voor Afrika, evenals een actieplan voor de integratie van migranten met Frans Timmermans i, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en Federica Mogherini i, Hoge Vertegenwoordiger van de EU. Volg de debatten live online vanaf 15.00 uur op dinsdag 7 juni.


1.

Relevante EU dossiers