Nederlands voorzitterschap: ‘Unconference’ over transparante EU besluitvorming

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op donderdag 2 juni 2016, 11:42.

Deelnemers aan TransparencyCamp Europa onderstreepten vandaag het belang van open data als motor voor innovatie en transparante Europese besluitvorming. Tijdens het evenement, een zogeheten ‘unconference’, kwamen ontwikkelaars, ambtenaren, diplomaten, voorvechters van transparantie, beleidsmakers, open-datadeskundigen en journalisten bijeen om kennis te delen, nieuwe ideeën te bedenken en unieke tools te creëren om het bestuur in de Europese Unie opener te maken.

Kat Duffy, Labs Director van de Sunlight Foundation en initiator van het oorspronkelijke TransparencyCamp, concludeerde na afloop: 'Het is fantastisch te zien dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en een waakhond als de Open State Foundation zich samen inzetten om ruimte te scheppen voor deze discussie. Dat smaakt naar meer.'

Unconference

Tijdens de unconference vonden meer dan 35 sessies plaats. De onderwerpen werden aan het begin van TCampEU door de deelnemers zelf aangedragen. Aan de orde kwamen onder meer baanbrekende ideeën over het analyseren van de plaatsing van overheidsopdrachten in de EU, de staat van Europese wetgevingsdossiers, toegankelijkheid van data, wetten omtrent de vrijheid van informatie en de vraag hoe we op het gebied van transparantie, verantwoording en deelname de lat in Europa hoger kunnen leggen.

Panama Papers, flitspresentaties en een app-competitie

Tijdens het evenement inspireerden Mar Cabra (ICIJ/Panama Papers), Alex Brenninkmeijer (Europese Rekenkamer) en Chris Taggart (OpenCorporates) de deelnemers met flitspresentaties over hun werk en het belang van transparantie. Daarnaast kruisten de 13 finalisten van de EU-brede app-competitie in een pitchsessie nog eenmaal de degens. De winnende app, www.consiliumvote.eu, laat op toegankelijke wijze zien hoe de Europese Raad stemt.

'Ik zie overal ter wereld interessante stukjes transparantie en democratie die ik normaalgesproken niet zie', aldus Anthony Zacharzewski, directeur van Democratic Society.

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter, gespecialiseerd in IT, zegt: 'Het mooiste van T-Camp EU is dat de voorstanders van democratische legitimiteit elkaar beter weten te vinden en elkaar kunnen inspireren.'

Mijlpaal

Arjan El Fassed i, directeur van de Open State Foundation, beschouwt het evenement als een 'mijlpaal in de Europese open-databeweging - van het steunen van voorvechters van open data en betere normen tot het helpen ontsluiten van de maatschappelijke en economische waarde van open data en het meten van de resultaten. TransparencyCamp Europe heeft burgers, het maatschappelijk middenveld, instellingen en overheden gestimuleerd gezamenlijk te werken aan oplossingen voor de belangrijke uitdagingen waar onze samenleving voor staat.'

Eerste TransparencyCamp Europe

Dit was het eerste TransparencyCamp Europe, waar de Open State Foundation en het Nederlandse EU-voorzitterschap i meer dan 400 deelnemers mochten verwelkomen, waaronder voorvechters van open data, hoge ambtenaren, journalisten, deskundigen op het gebied van openbaarmaking en beleidsmakers. De informatie die door unconferences als TransparencyCamp Europe wordt gedeeld, helpt de toekomst van open data in beeld te brengen. En dat zorgt op zijn beurt weer voor versterking van de democratie in Europa.

Meer resultaten zijn te vinden op www.transparencycamp.eu