Hoofdpunten innovatieraad: open access wetenschapsdata en visum start-ups

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op vrijdag 27 mei 2016, 13:38.

In 2020 moeten alle wetenschappelijke artikelen in Europa vrij toegankelijk zijn. Hierbij zetten EU-lidstaten in op optimaal hergebruik van onderzoeksdata.

Foto: Tineke Dijkstra

Visum voor buitenlandse startups

Ook werken EU-lidstaten aan een visum voor buitenlandse startups in alle lidstaten. Daarnaast moet nieuwe Europese regelgeving voortaan rekening houden met de impact die het heeft op innovatie, volgens het nieuwe Innovation Principle. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de Raad voor Concurrentievermogen op 27 mei in Brussel.

Kennis vrij kunnen delen

Onder Nederlands voorzitterschap van staatssecretaris Dekker (OCW) besloten de Europese ministers voor Onderzoek en Innovatie unaniem om deze belangrijke stappen te zetten. Staatssecretaris Dekker is blij dat de ambities zijn omgezet in duidelijke afspraken om de impact van onderzoek maximaal te benutten. ‘Onderzoek en innovatie zorgt voor economische groei, meer banen en antwoorden op maatschappelijke uitdagingen. Dus voor een sterker Europa. Om dit te bereiken moet Europa zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor onderzoekers en startups om zich hier te vestigen en voor het bedrijfsleven om te investeren. En kennis moet vrij gedeeld kunnen worden. De tijd van praten over het belang van ‘open access’ is nu voorbij. Met deze afspraken gaan we dit ook echt realiseren.’

Open Access

Open Access betekent dat wetenschappelijke publicaties over resultaten van publiek en publiek-privaat gefinancierd onderzoek voor iedereen vrij beschikbaar moeten zijn. Dat is nu niet het geval. Resultaten van publiek gefinancierd onderzoek zijn nu niet vrij beschikbaar voor mensen buiten universiteiten en kennisinstellingen. Zo blijven leraren, huisartsen en ondernemers verstoken van de laatste wetenschappelijke inzichten die voor hun werk juist zo relevant kunnen zijn. Universiteiten moeten dure abonnementen afsluiten met uitgeverijen om toegang te krijgen tot de publicaties.

Onderzoeksdata hergebruiken

Vanaf 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties over resultaten van publiek gefinancierd onderzoek vrij toegankelijk zijn. Ook moeten onderzoeksdata optimaal kunnen worden hergebruikt. Daarvoor moet onderzoeksdata wel toegankelijk zijn, behalve als er gegronde redenen zijn om van dat principe af te wijken. Bijvoorbeeld vanwege intellectueel eigendom, veiligheid of privacy.