Melkprijzencrisis: EP pleit voor steun melkveehouders

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 26 mei 2016, 16:01.

EP-leden i debatteren op donderdag met landbouwcommissaris Phil Hogan i over maatregelen ter ondersteuning van de melkveesector die zwaar lijdt onder de lage melkprijzen die weinig tekenen van herstel laten zien. Maatregelen zouden de druk op boeren moeten verlichten en hun inkomen moeten stabiliseren. Factoren die ten grondslag liggen aan de lage prijzen zijn o.m. de Russische ban op import uit de EU, het aflopen van het systeem van melkquotums in 2015 en een terugval in de vraag op de wereldmarkt.

EP-leden zullen ook de Raad i vragen waarom er zo weinig gebruik wordt gemaakt van instrumenten die melkveehouders meer onderhandelingsmacht geven bij de totstandkoming van de melkprijs. Zo hebben ze bijvoorbeeld de mogelijkheid om zich te organiseren in producentenorganisaties en kunnen ze gezamenlijk prijsonderhandelingen voeren.

U kunt het debat rechtstreeks kijken via en EbS+.

Achtergrond

In een plenair debat op 12 april riepen EP-leden op tot snelle maatregelen voor melkveehouders en tot structurele hervormingen om ze beter bestand te maken tegen schommelingen op de markt en een eerlijke prijs te verzekeren.

In juli 2015 drong het EP ook aan op een mechanisme dat melkveehouders bescherming moet bieden tegen machtsmisbruik door grote supermarktketens en pleitten ze voor een grotere rol voor het Melkmarktobservatorium, zodat het eerder alarm kan slaan en maatregelen kan aanbevelen als een crisis dreigt.

REF. : 20160524IPR28827

Bijgewerkt op: ( 25-05-2016 - 17:26)