Mensenrechten verdedigen in het digitale tijdperk

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 24 mei 2016, 18:32.

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken belichaamt de steun van het Parlement voor de mensenrechten. Gedurende het jaar komt het Sacharovprijs netwerk van voormalige laureaten bijeen om de stand van de mensenrechten te bespreken. Op 23 en 24 mei kwamen negen voormalige Sacharov-laureaten in Brussel bijeen om onder anderen te bespreken hoe de uitdagingen van mensenrechtenactivisten aan het digitale tijdperk kunnen worden aangepast.

Sophie Busson, van Verslaggevers Zonder Grenzen, een organisatie die de Sacharov-prijs in 2005 won, schetste de uitdagingen. "Internet is aan de ene kant van essentieel belang als instrument voor de verdedigers van de mensenrechten, omdat het toegang geeft tot informatie en debat mogelijk maakt. Echter, tegelijkertijd, soms met behulp van bedrijven, is het een zeer krachtig instrument voor overheden." Zij voegde hieraan toe: "Er bestaat zorg over het gebruik van grootschalige afluisterpraktijken op het internet, ook in Europese landen is niemand beschermd tegen dergelijke bedreigingen."

Marie-Christine Vergiat i, een Frans lid van de fractie GUE/NGL, zei: "De EU moet een voorbeeld zijn in de strijd voor mensenrechten, maar helaas trekken zorgen over de veiligheid ons momenteel in de andere richting."

Zhanna Litvina, van de Wit-Russische Vereniging van Journalisten, laureaat in 2004, gaf voorbeelden over hoe de Wit-Russische regering de mensenrechten op het internet beknot. Ze zei dat een website met informatie over demografische achteruitgang in het land met sluiting werd bedreigd voor "het aantasten van het demografisch beleid van de overheid".

Vitaliy Ponomarev, van Memorial, een Russische organisatie en laureaat in 2009, besprak hoe anti-extremistische wetgeving in Rusland wordt gebruikt: "Er is geen standaardbeschrijving van wat extremisme is en de rechtbanken passen deze bepalingen willekeurig toe."

Elmar Brok i, voorzitter van de commissie Buitenlandse zaken, vertelde hoe landen als Rusland en China gebruik maken van de vrijheid van meningsuiting in Europa om hun propaganda te verspreiden. Hij zei dat het recht om te reageren er niet in ligt om de toevlucht tot counterpropaganda te nemen maar door transparantie, toegang tot informatie, pluralisme en de vrije media te bevorderen.

Sacharovprijs Netwerk

Het Sacharovprijs netwerk bestaat uit de voormalige winnaars van de Sacharovprijs en EP-leden. Het werd in 2008 opgericht om de aandacht te vestigen op schendingen van de mensenrechten en om voormalige laureaten en hun doelen te ondersteunen.

De Sacharovprijs wordt sinds 1988 elk jaar uitgereikt om uitzonderlijke mensen die wereldwijd voor de mensenrechten strijden, te onderscheiden en om aandacht voor hun zaak te vragen.

REF. : 20160523STO28450