EP-leden bezoeken vluchtelingenkampen in Griekenland

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 24 mei 2016, 16:28.

Een delegatie van de commissie Burgerlijke vrijheden bracht vorige week een bezoek aan Griekenland om de situatie aan de buitengrenzen van de EU en de uitvoering van de EU-Turkije deal te evalueren. De delegatie werd geleid door de Hongaar Péter Niedermüller i (S&D). De leden ontmoetiten ook vertegenwoordigers van de Griekse autoriteiten, internationale organisaties en niet-gouvernementele organisaties.

Volgens Frontex, werden vorig jaar 1,83 miljoen illegale grensoverschrijdingen aan de buitengrenzen van de EU ontdekt. De Zuid-Europese landen waren verantwoordelijk voor de opvang van de meeste van deze migranten en de sterke stijging bleek een uitdaging te zijn. De delegatie kwam om te evalueren hoe Griekenland dit aanpakt.

Op dinsdagavond ontmoetten de delegatieleden de Griekse minister van migratie, Ioannis Mouzalas, die erkende dat de situatie in Idomeni was "niet goed" was en uitlegde dat de Griekse autoriteiten het kamp uiterlijk medio juni willen sluiten.

Op woensdag bezocht de leden het Idomeni kamp, waar bijna 12.000 mensen leven, waaronder 40% minderjarigen. Ze werden rondgeleid door humanitaire medewerkers en spraken met een aantal van de bewoners.

Een deel van de delegatie bezocht het gesloten registratie- en opvangcentrum in Moria, op Lesbos. Naar aanleiding van de EU-Turkije verklaring op 18 maart, verblijven daar ongeveer 3.500 migranten in afwachting om te worden geregistreerd.

Niedermüller zei: "Op de korte termijn, moeten we zorgen voor gezondheidszorg, sociale zorg, psychologische ondersteuning en toegang tot onderwijs voor kinderen Op de middellange termijn, hebben we een procedure gebaseerd op juridische alternatieven nodig, waardoor deze mensen kunnen worden verplaatst of internationale bescherming in Griekenland kunnen krijgen. Op de lange termijn, hebben we een echt gemeenschappelijk Europees asielstelsel nodig, op basis van solidariteit en acceptatie van de realiteit van menselijke migratie."

Hij vroeg ook voor een verbetering van de informatie die aan migranten wordt gegeven:. "Het gebrek aan zinvolle informatie leidt tot woede en frustratie. We moeten ook zo snel mogelijk zorgen voor de verwerking van formele asielprocedures, om hen een perspectief voor een betere toekomst aan te bieden."

De delegatieleden ontmoetten ook vertegenwoordigers van de lokale autoriteiten en bezochten de open inrichting Kara Tepe op Lesbos. Volgens de UNHCR wordt 95% van de bevolking van het kamp beschouwd als kwetsbaar, met inbegrip van mensen met een handicap, zwangere vrouwen en vrouwen die met kinderen reizen.

Meer informatie over het delegatiebezoek in onze Storify.

REF. : 20160523STO28426

Bijgewerkt op: ( 24-05-2016 - 16:31)