Het Europese open access-beleid op één lijn brengen
Alle schijnwerpers waren op 17 en 18 mei op open access gericht tijdens de Green Light For Open Access Conference in Amsterdam. Aan de conferentie, in partnerschap met het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, namen zo’n 150 deskundigen, geldschieters, onderzoeksinstellingen, uitgevers en beleidsmakers deel, afkomstig uit alle windstreken tot aan Australië toe.
Alle aspecten van het open access-landschap — van de huidige situatie tot toekomstige ontwikkelingen — kwamen aan bod tijdens de conferentie, die werd georganiseerd door het door Europa gefinancierde project PASTEUR4OA. Ron Dekker, verantwoordelijk voor de portefeuille Instituten bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek i (NWO) en projectleider Open Access voor het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie en Gerard Meijer, voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit, behoorden tot de 26 sprekers.
Meer dan 400 vormen van open access-beleid
Een belangrijk discussiepunt was het feit dat er meer dan 400 vormen van open access-beleid in Europa zijn. De afgevaardigden riepen op tot een focus op de inhoud van dit beleid: wat moeten de gemeenschappelijke delers zijn en welke lering kan getrokken worden uit reeds ingevoerd beleid?
Dag 2 van de conferentie was hoofdzakelijk gewijd aan duurzaamheid. De discussie richtte zich op wat er nodig zou zijn in termen van infrastructuur, pleitbezorging en beleid om ervoor te zorgen dat open science inderdaad leidt tot duurzamer onderzoekspraktijken.
“Ik denk dat zich nu een geweldige kans voordoet om er samen voor te zorgen dat de wetenschappelijke infrastructuur opener wordt. We moeten die kans nu grijpen,” aldus Ben Johnson, Research Policy Adviser bij HEFCE.
Verandering is noodzakelijk
Verandering uit de hoek van de uitgevers wordt in de komende jaren als noodzakelijk beschouwd.
“Ik zie graag dat in de komende drie jaar het uitgevers-ecosysteem zodanig verandert dat onze onderzoekers nieuwe, hoogwaardige mogelijkheden voor open acces-publicaties krijgen,” aldus Kristiina Hormia-Poutanen, voorzitter van LIBER, de vereniging van Europese onderzoeksbibliotheken, en directeur netwerkdiensten bij de Nationale Bibliotheek van Finland.
Een van de belangrijkste prestaties van het Pasteur4OA-project is het bijeenbrengen van voorlichtingsmateriaal, dat door pleitbezorgers in de gehele Europese Onderzoeksruimte i kan worden gebruikt. Het project heeft ertoe bijgedragen dat open access- en open science-beleid in heel Europa op de agenda van instellingen en beleidsmakers is komen te staan.
Amsterdam Call for Action
Tijdens het EU-voorzitterschap i ijvert Nederland voor een gemeenschappelijke Europese benadering van open science, met inbegrip van open toegang tot wetenschappelijke publicaties en een zo goed mogelijk hergebruik van onderzoeksgegevens. In april werd de Amsterdam Call for Action on Open Science gelanceerd.
Presentaties en het programma van de Green Light for Open Access-conferentie kunnen worden geraadpleegd op de PASTEUR4OA-website.