EC presenteert eerste verslag over vooruitgang bestrijding mensenhandel

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 19 mei 2016.

Commissie presenteert eerste verslag over de vooruitgang bij de bestrijding van mensenhandel

De Europese Commissie i brengt vandaag verslag uit over de vooruitgang bij de bestrijding van mensenhandel. In het verslag worden de tendensen en problemen op dit gebied beschreven, evenals de geboekte vooruitgang en de belangrijkste problemen die de EU i en de lidstaten dringend moeten aanpakken. Er is al vooruitgang geboekt, maar de EU-lidstaten moeten nog verdere inspanningen leveren om mensenhandel doeltreffend te bestrijden.

Dimitris Avramopoulos i, commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap: "Het is moreel en juridisch onaanvaardbaar en onvergeeflijk dat er in de 21ste eeuw in de EU nog mensen worden uitgebuit en als handelswaar worden gekocht en verkocht. Het is onze individuele, collectieve en wettelijke plicht hier een eind aan te maken. Daarom hebben we een sterk en toekomstgericht wetgevingskader opgesteld. Onze belangrijkste taak is nu ervoor te zorgen dat dit volledig wordt uitgevoerd, zodat de daders worden vervolgd en de slachtoffers naar behoren worden beschermd en ondersteund. Het belangrijke verslag van vandaag zal helpen bij de verdere ontwikkeling van het beleidskader."

Myria Vassiliadou, EU-coördinator voor de bestrijding van mensenhandel: "De goedkeuring in 2011 van de richtlijn inzake de bestrijding van mensenhandel heeft een belangrijk momentum gecreëerd, dat de omvang van het probleem in de EU meer onder de aandacht brengt en benadrukt dat het probleem moet worden aangepakt met een hele reeks instrumenten, waaronder het strafrecht en preventiemaatregelen. De tendensen en problemen die in het verslag worden beschreven, maken duidelijk dat de lidstaten dringend meer moeten doen om de richtlijn doeltreffend uit te voeren en hun verplichtingen na te komen."

Volgens het verslag zijn in de periode 2013-2014 in de EU 15 846 vrouwen, mannen, meisjes en jongens als slachtoffer van mensenhandel geregistreerd. Het verzamelen van informatie hierover is een complexe opdracht. Er kan dan ook worden aangenomen dat het werkelijke aantal slachtoffers aanzienlijk hoger ligt dan de cijfers van de nationale autoriteiten. Volgens het verslag is mensenhandel ten behoeve van seksuele uitbuiting nog steeds de meest voorkomende vorm van mensenhandel (67 % van de geregistreerde slachtoffers), gevolgd door arbeidsuitbuiting (21 % van de geregistreerde slachtoffers). Ruim driekwart van de geregistreerde slachtoffers is vrouw (76 %) en ten minste 15 % is kind.

Met name het aantal slachtoffers van kinderhandel is sterk gestegen. Voorts worden ook steeds meer mensen met een beperking en mensen met een Roma-achtergrond slachtoffer van mensenhandelaars. In het verslag wordt ook de aandacht gevestigd op het verband tussen mensenhandel en andere criminele activiteiten, de uitbuiting van kwetsbare groepen in de context van de huidige migratiecrisis en het stijgende gebruik van internet en nieuwe technologieën voor de rekrutering van slachtoffers.

Om de grote uitdagingen op het gebied van de bestrijding van mensenhandel aan te pakken, moeten de EU-lidstaten de EU-richtlijn inzake de bestrijding van mensenhandel volledig en correct uitvoeren. Dat moet zorgen voor meer onderzoek en vervolging, passende mechanismen om slachtoffers snel te herkennen en te beschermen en betere maatregelen om mensenhandel te voorkomen.

De Commissie zal blijven streven naar een gecoördineerde en consistente aanpak van mensenhandel. Voor eind 2016 zal de Commissie twee verslagen presenteren, over de naleving van de wetgeving en de strafrechtelijke aanpak van mensenhandel, en een post-2016-strategie over de bestrijding van mensenhandel. De bescherming van migrerende kinderen in een topprioriteit voor de Commissie. In het kader van de hervorming van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel besteedt zij bijzondere aandacht aan niet-begeleide minderjarigen, die gemakkelijk ten prooi vallen aan mensenhandelaars.

Achtergrond

Mensenhandel is een ernstige schending van de grondrechten en is uitdrukkelijk verboden krachtens het Handvest van de grondrechten i van de Europese Unie. Mensenhandel wordt ook als een vorm van criminaliteit genoemd in artikel 83 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

In de EU-richtlijn inzake de bestrijding van mensenhandel van 2011 is een aanpak gepresenteerd waarbij het slachtoffer centraal staat en aandacht gaat naar genderaspecten. Deze aanpak geldt voor maatregelen op gebieden zoals strafrecht, vervolging, steun aan slachtoffers en de rechten van slachtoffers in een strafprocedure, preventie en monitoring van de uitvoering.

In de post-2016-strategie voor de bestrijding van mensenhandel van de EU zijn 40 concrete en praktische maatregelen ter bestrijding van mensenhandel vastgelegd, die zijn toegespitst op de bescherming en de rechten van slachtoffers.

De bevindingen van dit eerste verslag zullen worden gebruikt voor de ontwikkeling van de post-2016-strategie voor de bestrijding van mensenhandel, die in 2016 zal worden gepubliceerd.

De EU-coördinator voor de bestrijding van mensenhandel is verantwoordelijk voor het bevorderen van de coördinatie en consistentie tussen EU-instellingen, EU-agentschappen, lidstaten en internationale organisaties en voor het ontwikkelen van bestaande en nieuwe EU-beleidsmaatregelen ter bestrijding van mensenhandel.

Meer informatie

Factsheet over het eerste verslag van de Commissie over de vorderingen die zijn gemaakt op het gebied van de bestrijding van mensenhandel

Verslag van de Commissie over de vorderingen die zijn gemaakt op het gebied van de bestrijding van mensenhandel (2016)

Werkdocument van de diensten van de Commissie

Website van de Commissie: Together against trafficking in human beings

IP/16/1757

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


1.

Relevante EU dossiers