Verklaring van de hoge vertegenwoordiger, Federica Mogherini, namens de EU, ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen homofobie, transfobie en bifobie, 17 mei 2016

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 mei 2016.

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen homofobie, transfobie en bifobie, herhaalt de EU haar sterke engagement voor de gelijkheid en de waardigheid van alle mensen, ongeacht hun seksuele gerichtheid en genderidentiteit.

Ondanks de recente vooruitgang in de wereld zijn in bijna 80 rechtsgebieden betrekkingen tussen mensen van hetzelfde geslacht nog steeds strafbaar. Op vele plaatsen zijn discriminatie en geweld tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen dagelijks voorkomende verschijnselen. De EU herhaalt haar oproep aan alle regeringen in de wereld om zich aan hun internationale verplichtingen op het gebied van de mensenrechten te houden, intolerantie te verwerpen en gelijkheid, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de rechten van de mens en andere instrumenten, te bevorderen.

Op deze dag wil de EU ook hulde brengen aan de moedige inspanningen van mensenrechtenverdedigers, activisten, journalisten en maatschappelijke organisaties die ervoor pleiten om de schendingen van mensenrechten van LGBTI aan te pakken. Hun werk is in elke fase van cruciaal belang geweest om deze kwesties onder de aandacht te brengen, misbruiken te documenteren en te pleiten voor de effectieve bescherming van de fundamentele rechten van de mens.

Overeenkomstig de EU-richtsnoeren voor de rechten van LGBTI en het EU-actieplan inzake mensenrechten en democratie, zullen wij met alle partners blijven samenwerken om de mensenrechten van allen in de hele wereld te bevorderen.