EP: Bewaken buitengrenzen nodig om paspoortvrij reizen Schengen te redden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 11 mei 2016, 19:07.

Het opnieuw instellen van controles aan de binnengrenzen in de Schengenzone i brengt een van de belangrijkste en meest tastbare prestaties van het Europese project in gevaar, zo stelden de meeste EP-sprekers in een debat met Raad i en Commissie op woensdag. Ze waren het erover eens dat een terugkeer naar het paspoortvrij reizen in het schengengebied gepaard moet gaan met betere bewaking van de buitengrenzen.

Veel sprekers wezen op de hoge kosten voor bijvoorbeeld de transportsector en het toerisme als gevolg van nationale grenscontroles. Andere betwijfelden of de ingestelde grenscontroles noodzakelijk en proportioneel zijn en riepen op de controles zo snel mogelijk te staken. Commissaris Dimitris Avramopoulos i benadrukte dat de grensbewaking "uitzonderlijk en tijdelijk" zijn en bezweerde EP-leden het doel is ze uiterlijk aan het eind van dit jaar op te heffen.

Kijk de verklaringen terug via onderstaande links:

Jeanine HENNIS-PLASSCHAERT, Nederlands minister van Defensie, namens de Raad

Dimitris AVRAMOPOULOS, Commissaris voor Migratie en Binnenlandse Zaken

Milan ZVER (EVP, SL)

Tanja FAJON (S&D, SL)

Monica MACOVEI (ECR, RO)

Sophia IN 'T VELD (ALDE, NL)

Kostas CHRYSOGONOS (GUE/NGL, EL)

Ska KELLER (Groenen/EFA, DE)

Beatrix VON STORCH (EFDD, DE)

Harald VILIMSKY (ENF, AT)

Note to editors

The Commission proposed a recommendation to the Council on 4 May to prolong “proportionate controls” at the internal borders of Germany, Austria, Sweden, Denmark and Norway (not an EU member state, but part of the Schengen area) for six months (which may be renewed, no more than three times, up to a maximum of two years).from newsletter. Commissioner Avramopoulos announced in plenary session that the Council is expected to approve the recommendation tomorrow.

France also has controls in place, under the national state of emergency following the terrorist attacks in Paris, but these will be considered separately.

REF. : 20160504IPR25746