Kris Verburgh, Amsterdam

datum 19 mei 2016 19:30
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal kleine zaal
organisatie Pakhuis De Zwijger

In dit New Scientist Café krijgt u de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding opgediend. De voedingsleer, het vakgebied dat zich bezighoudt met de effecten van ons voedingspatroon, is volop in ontwikkeling. We beginnen steeds beter te begrijpen wat ons eten met ons doet. Toch is er nog steeds veel onduidelijk. We worden overspoeld met verschillende dieetadviezen die allen blakende gezondheid beloven, maar soms behoorlijk tegenstrijdig zijn. Tijdens deze avond komt u erachter hoe de wetenschap op dit moment aankijkt tegen de relatie tussen aan de ene kant voeding en aan de andere kant zaken als veroudering, allergieën, ziekten en andere gezondheidsaspecten. Zo kunt u in het vervolg zin en onzin scheiden bij alle dieetclaims die u op uw bord krijgt.

Sprekers:

Kris Verburgh

Kris Verburgh studeerde geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. Op 25-jarige leeftijd had hij al drie wetenschappelijke boeken op zijn naam staan voor het grote publiek. De bekendste daarvan is De Voedselzandloper, waarin hij gezondheid en gewichtsverlies benadert vanuit de wetenschap van het verouderingsproces. In dit kader introduceerde hij de nutrigerontologie, een nieuw vakgebied dat de rol bestudeert van voeding bij het verouderen van het menselijk lichaam.

Ellen Kampman

Ellen Kampman is hoogleraar voeding en ziekte aan Wageningen University. Haar leerstoel richt zich onder meer op de rol van voeding in de preventie van ziekten zoals diabetes, darmaandoeningen en kanker. Kampman deed bijvoorbeeld onderzoek naar het effect van foliumzuur op het voorkomen van darmkanker. Daarnaast richt haar leerstoel zich op de bijdrage die voeding kan leveren in het herstellen van een operatie en in het verbeteren van de prognose van een patiënt tijdens een ziekte.

Chantal Nederkoorn

Chantal Nederkoorn is universitair hoofddocent aan Maastricht University en directeur van de graduate school van de faculteit Psychologie en Neurowetenschappen. Zij onderzoekt waarom mensen de neiging hebben te veel te eten. Daarbij kijkt ze onder meer naar de effecten van remmingen en impulsiviteit, leren en conditionering, en omgevingsinvloeden. Aan de andere kant van het spectrum onderzoekt ze ook waarom sommige mensen juist te weinig eten - waarom sommige mensen erg kieskeurig zijn en wat daarbij de rol is van de textuur van voedsel en gevoeligheid van de tastzin.