Verklaring van hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini, namens de Europese Unie, ter gelegenheid van de Werelddag van de Persvrijheid, 3 mei 2016

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 2 mei 2016.

Vandaag vieren we de Werelddag van de persvrijheid. Op de 25e verjaardag van de Verklaring van Windhoek wil de EU graag nog eens wijzen op het beginsel dat "het instellen, behouden en stimuleren van een onafhankelijke, pluralistische en vrije pers essentieel is voor de ontwikkeling en het behoud van een democratie in een land, en ook voor economische ontwikkeling".

Het recht op vrijheid van mening en meningsuiting omvat ook het recht om informatie te zoeken, te ontvangen en te delen, wat een belangrijk onderdeel is van democratisch bestuur en ontwikkeling. Mensen moeten volledig geïnformeerd zijn om een mening te kunnen vormen en te kunnen deelnemen aan besluitvormingsprocessen die van invloed zijn op hun leven. Vrijheid van informatie draagt ook bij tot beter bestuur doordat het openbaar bestuur hierdoor transparanter wordt. Regeringen kunnen zo ter verantwoording worden geroepen voor hun optreden, met name wanneer door de toegang tot informatie mensenrechtenschendingen of corruptie aan het licht komen.

Toegang tot informatie kan nuttig zijn voor de bevordering van rechtvaardigheid en genoegdoening, in het bijzonder na periodes van ernstige mensenrechtenschendingen.

De EU is vastbesloten de vrijheid van mening en van meningsuiting in de hele wereld te blijven bevorderen en beschermen, niet alleen offline, maar ook wat betreft internet en andere informatie- en communicatietechnologieën, zoals is beschreven in de EU-mensenrechtenrichtsnoeren inzake vrijheid van meningsuiting online en offline, die in 2014 zijn vastgesteld.

Daarin is een veroordeling uitgesproken van de toenemende mate van intimidatie en geweld waarmee journalisten, mensenrechtenactivisten, media-actoren en andere personen in veel landen worden geconfronteerd omdat zij het recht op vrijheid van mening en van meningsuiting online en offline uitoefenen.

De EU is vastbesloten te strijden tegen openlijk geweld, maar ook tegen wetten of praktijken die censuur opleggen, zelfcensuur aanmoedigen, voorzien in gerechtelijke sancties, waaronder strafrechtelijke, geldelijke, en administratieve sancties, of leiden tot misbruik van marktmacht en slechte economische omstandigheden.

De EU herhaalt dat zij de vrijheid van mening en meningsuiting zal blijven bevorderen en ondersteunen als rechten die overal en voor iedereen gelden, op basis van gelijkheid, non-discriminatie en universaliteit, via elk medium en over landgrenzen heen.

Het is uw recht!