Hennis: 'EU en VS moeten initiatief houden'

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op vrijdag 29 april 2016, 15:30.

"We hebben onze vrijheid lief. Het is het waard daarvoor te vechten, elke dag weer." Minister Jeanine Hennis-Plasschaert i bracht de verbindende democratische waarden van de Europese Unie i en de Verenigde Staten nog eens in herinnering. Ze deed dit vandaag in Washington in haar openingsspeech van een symposium over veiligheid en defensiesamenwerking tussen beide continenten.

De Defensieminister sprak namens de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Federica Mogherini i. Het voorspelbare sleutelwoord was samenwerking, maar Hennis wist het belang ervan concreet te maken. Ze deed dit met voorbeelden van gezamenlijke dreigingen zoals ISIS, hybride dreigingen, financiële onrust, klimaatverandering en rivaliteit en politieke druk in en tussen landen.

Volgens Hennis moet naast de VS ook Europa hier zijn verantwoordelijkheid nemen, ook als het gaat om het nemen van risico's. "De VS kunnen niet alleen de lasten dragen en doen terecht ook een steeds dringender beroep op de EU om zelf de dreigingen in de nabijheid van Europa tegen te gaan."

EU-beleid moet sterker

Het antwoord vanuit de EU wordt volgens Hennis sterker door een vernieuwde strategie voor het buitenland- en veiligheidsbeleid van de EU die komende zomer gereed moet zijn. “Deze strategie is als het ware de GPS voor onze toekomst”, aldus Hennis.

Zodra de strategie gereed is, moet deze meteen worden doorvertaald in concrete acties in de vorm van een witboek. Zo'n witboek moet duidelijk maken welke militaire capaciteiten nodig zijn om de Europese slagkracht te vergroten. Dat komt niet alleen de EU, maar ook de NAVO en dus de VS ten goede. Nederland dringt hier ook op aan als EU-voorzitter.

"Dat vereist tegelijk een investering in militaire capaciteiten, in samenwerking tussen EU-landen en in het NAVO-bondgenootschap", voegde Hennis eraan toe.

Samen met de VS

De strategische samenwerking met de VS is de belangrijkste voor de EU. Hennis: "Samen zijn we de sterkste pleitbezorgers van de waarden die we koesteren: mensenrechten, democratie en een markteconomie. Waar Europa het verdedigen van die waarden na de Koude Oorlog deels heeft laten liggen, is het tijd dit weer op te pakken. We hebben elkaar als transatlantische partners simpelweg nodig voor onze veiligheid en voorspoed in de 21e eeuw."

Initiatief nemen

De minister betitelde de huidige eeuw als snel veranderend en minder veilig. "We mogen dan ook niet verdeeld raken. We hebben dezelfde belangen. En als wij het initiatief niet nemen om in internationale gebeurtenissen bepalend te zijn, doen anderen het."